Povratak

Mrijest diskusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam na internetu vidjela kako jedna curica ima ribice diskus. Voljela bih da mi kažete sve o tim ribicama - kako se mrijeste, koja im temperatura vode treba, gdje se mogu nabaviti, sve o njima.
Unaprijed hvala!
Black Girl

O: Discus (Symphysodon spp.) spada u porodicu Ciklida (Cichlidae)  koju čini preko tisuću ribljih vrsta koje nastanjuju  vode različite kemijske kvalitete, od meke i kisele do tvrde i alkalne vode, po cijelom svijetu.

Voda za držanje odraslih diskusa mora imati sljedeće vrijednosti: pH=7,0  GH=8,  KH=4, amonijak=0  nitriti=0,  nitrati>3,0,  temp.=30

Diskusi su vrlo društveni te ih je poželjno držati u jatima od barem 5 riba. Zajednički akvarij treba dobro zasaditi biljem te postaviti panjeve koji otpuštaju tanine te na taj način snižavaju pH prirodnim putem.

U zajedničkom akvariju s diskusima možemo kombinirati miroljubive ribe koje podnose nešto više temperature kao što su tetre (neonke), neki ramirezi, apistograme i sl.  Od bilja mogu se saditi Echinodorusi, Cryptocorine, Microsorium, Ludwiga i sl.
Ciklidi se razmnožavaju jajima (oviparne ribe) koje čuvaju oba roditelja. Roditelji čuvaju i mlade ribe iz čega i proizlazi tolika atraktivnost spomenute porodice.

Količina vode u uzgojnom akvariju koja je potrebna za dva diskusa (imaju jako velike potrebe za prostorom) kreće se između 80 i 140 litara. Dubina na kojoj se diskusi mrijeste je od 32 do oko 55 centimetara, iz čega proizlazi da je za uzgojni akvarij u kojem se nalazi jedan par diskusa potrebno osigurati akvarij od 125 litara volumena dimenzija minimalno 50x50x50 centimetara. Uzgojni akvarij bi trebala sačinjavati samo nužna oprema dok se dekor koristi u zajedničkim akvarijima (izložbenim). Akvarij je potrebno opremiti kvalitetnim grijačem, filterom te preciznim termometrom. Potrebno je imati i odgovarajuću rasvjetu.

Ribe koje se žele mrjestiti povuku se u jedan kut akvarija iz kojeg tjeraju sve ostale ribe. Karakteristično je i mahanje perajama kojim pokušavaju očistiti dio na koji žele položiti jaja. Obično je to nekakav veći kamen, široki list ili nešto slično. Kada se primjete ribe koje se žele mrijestiti, par se prebacuje u uzgojni akvarij.

U uzgojnom akvariju je potrebno osigurati besprijekornu kvalitetu vode. Isto tako potrebno ga je postaviti na mirno mjesto kako bi se ribe što manje uznemiravale. Poželjno je zalijepiti foto tapetu s tri strane akvarija kako bi se što je moguće više smanjilo uznemiravanje para kretnjama iz okoline.

Kemijska kvaliteta vode koju je potrebno osigurati u uzgojnom akvariju zahtjeva nešto bolju pripremu. Voda mora biti vrlo mekana bilo da se dobiva osmozom, djelomičnim mješanjem s destiliranom vodom ili  putem ionskih izmjenjivača. Karbonatna tvrdoća (kH9 mora biti manja od jedan dok kiselost vode (pH) mora biti od 5,5 do 6,0.  Temperatura mora biti 30 stupnjeva Celzijusovih (+ - 1 stupanj).

Kako smo već naveli, u uzgojnom akvariju nema dekora, a i dno mora biti bez šljunka kako bi se osigurala što bolja higijena  u akvariju. Filter (najbolje spužvasti filter pogonjen zračnom pumpom) se postavlja nisko kako bi filtracija što manje uzburkavala vodu.  Na sredinu akvarija se postavlja površina na koju ribe odlažu jaja. U trgovinama se može kupiti glineni stožac za mrijest, a može poslužiti i glinena posuda za cvijeće ili nešto slično. Bitno je da površina ne bude glatka kako bi se osigurao prihvat jajašaca.

Mrijest u pravilu traje oko pola sata pri čemu ženka polaže ikru u redovima, a mužjak pliva za njom i oplođuje jajašca. Ženka prosječno položi oko 200 jajašaca, a inkubacija traje oko 65 sati što ovisi o temperaturi vode. Za vrijeme inkubacije oba roditelja brižno čuvaju jajašca aerirajuči vodu užurbanim pokretima peraja. Nakon perioda inkubacije punoglavci  dobijaju repiće te ih roditelji premještaju na drugo mjesto ( na istoj posudi ). Žumančane vrečice osiguravaju dovoljno hrane za 3-5 dana, a za to vrijeme roditelji počinju izlučivati mukus po koži pri čemu mjenjaju boju tijela u gotovo pa crnu. Mukus je kožna izlučevina koje je u biti prva hrana mladim ribama.  Mlađ se hrani mukusom oko dva tjedna. Za to vrijemu treba pripremiti Artemije s čijom prihranom se može započeti već osmi dan. Nakon tri tjedna može se započeti prihrana s drugom mesnom hranom.

Mlađ se odvaja od roditelja s oko mjesec dana kada dostignu veličinu od oko 2 cm. S oko dva mjeseca starost treba ribicama početi postepeno povećavati tvrdoću vode te ubacivati raznovrsniju hranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr