Povratak

Mrijest guppyja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: 18.12.2011. godine su mi se ukotili mali gupiji i zanima me kako i kada mogu mijenjati svoj spol? Znam da toplina vode kao i filtriranje vode ima ulogu u tome, ali ako mi mozete o tome malo napisati. Napišite mi još da li se ženke gupinke mogu oploditi same zbog preostale mliječi od muzjaka ili imam jako krivu informaciju?
Hvala!
Ivana

O: Guppy (Poecilia reticulata) je slatkovodna riba koja pripada živorotkama. Živorotke su malobrojna skupina riba koja se ne mrijesti na način da mužjak oplođuje ikru izvan tijela ženke, već mužjak ispušta mliječ koja oplođuje jajašca unutar tijela ženke. Na takav način, ženka čuva oplođenu ikru dok se iz nje ne razvije mlađ.

Stoga, gravidna ženka guppyja može "otpuštati" podmladak i do 6 mjeseci, a da pritom nema mužjaka u akvariju.

Ženku pred okot lako je prepoznati jer joj se nekoliko dana prije zacrni dio trbuha kod otvora, a i sam trbuh se znatno poveća. U ovom trenutku se nerijetko ona smjesti u posebni dio akvarija - kotilicu, a sve kako bi spriječili da njen podmladak ne postane potencijalna hrana za druge ribe. Ovdje se može naglasiti da i promjena vode ubrzava početak okota i izlazak mlađi.

Mlađ tijekom 1-2 sata izlazi u nepravilnim intervalima u obliku prozirne kuglice koja se odmota i potone na dno da bi zatim isplivala na površinu kako bi si zračni mjehur napunila vodom. Do sljedećeg okota proći će oko mjesec dana.

Određeni vlasnici ovih ribica navode da neke ženke nakon više okota mogu promijeniti spol. Međutim, ovo još nije znanstveno dokazano.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr