Povratak

Mrijest ribe borca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molio bih vas da mi odgovorite na pitanje: koliki je razmak između mrijesta ribe borca? Ovo pitam radi toga što sam imao dvije ženke pa sam primjetio da je jedna bacila ikru. Sada sam kupio mužjaka pa ne znam hoće li išta biti od mrijesta. Hvala, Mario

O: Kod riba boraca (Beta splendens) zbog specifičnosti mrijesta, moramo biti oprezni da ne preforsiramo mužjaka. Naime, prije mrijesta mužjak borca priprema "gnijezdo" od mjehurića sline na površini, najčešće ugniježđeno među površinsko bilje (poželjno je da ga bude) ili na list koji je isplivao do površine.

Dosta je grub prema ženki, i ako ona nije spremna za mrijest njegovo inzistiranje koje je dosta grubo, može završiti njenom smrću. Ako je ženka spremna za mrijest, mužjak je obuhvati perajama, stisne joj trbuh i nakon što ona izbaci 10 - 15 komada ikre a on ih oplodi, ženka u transu pada na dno, a on ustima sakuplja ikru i ugniježđuje je u pripremljeno gnijezdo. Nakon nekoliko minuta, kada se ženka oporavi, postupak se ponavlja sve dok ona ne položi svu ikru, koje može biti od 200 na više komada.

Nakon toga potrebno je ženku ukloniti iz akvarija da je mužjak ne ubije, a on preuzima brigu o ikri i nakon 2-3 dana izleženoj mlađi koju uporno vraća u gnijezdo. Za to vrijeme najčešće ništa ne jede pa zna oslabiti, te ga je nakon mrijesta potrebno neko vrijeme držati odvojeno od ženke da se ne iscrpi previše. Mlađ se u prvim danima hrani infuzorijom (praživotinjice - papućice), a nakon 10-ak dana i sitnijom ostalom hranom, artemijom. Mužjak se obično nakon 3 - 4 dana miče od mlađi. Nakon 2 - 3 tjedna potrebno je nivo vode u akvariju spustiti na 10 - 15 cm jer se tada formira labirint aparat, te ako je nivo vode viši, male ribice koje su dosta inertne, ne mogu doći do površine i "uguše" se. Hranjenje se treba provoditi češće u manjim količinama zbog velikog broja mlađi.