Povratak

Mrijest skalara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Voljela bih saznati sve o mrijestu skalara i razlike između mužijaka i ženke. I još nešto - moja ženka gupi je već jednom okotila mlade, bilo ih je 15. A sada nema baš nešto crno u stražnjem dijelu trbuha, njoj je uvijek skoro samo crveno pa ne znam je li trudna. Kako onda da okoti? I stalno bježi od mužjaka, neće da se mrijesti. I voljela bih da napišete sve o diskusima, pogotovo koji postoje proizvodi da bi se postigla pH vrijednost za njih.I koja pumpa im treba. Black Girl

O: Skalari (Anđeo-riba, Pterophyllum scalare) obično spremno i bez problema polažu jajašca, ali ih je teže dalje razvijati.

No, mrijest skalara nije prezahtjevan i preporučuje se početnicima  koji se žele  okušati u mrijestu ikrašica. Idealni akvarij za mrijesteći par bio bi oko 70 litara, visine barem 45 cm, koji sadrži samo precizan grijač i spužva- filter. Za substrat,  podlogu za polaganje jajašaca, možemo uzeti bilo što, samo da nije previše glatke površine jer se jajašca neće moći  uhvatiti. Voda bi trebala biti mekša i blago kisela. To nije neophodno za mrijest, ali je potrebno za ličinke jer se zna desiti da u tvrdoj vodi ne počnu plivati, tj. ne "podignu" se,  već ostanu na dnu i uginu. U kiseloj vodi manja je mogućnost pojave plijesni (Saprolegnia), te ostane veći broj ribica. Temperatura potrebna za mrijest je nešto viša nego ona u zajedničkom akvariju, tj. 26-28 C.

Kada u takav akvarij stavimo par koji se izmrijestio u zajedničkom akvariju, za nekoliko dana ćemo imati novi mrijest. Dobro uhranjeni par se mrijesti često, svakih tjedan dana . Ženka prva počinje čistiti substrat, a prati ju mužjak, te zajedno polažu ikru i mliječ. Mrijest traje u prosjeku 45 minuta i za to vrijeme ženka položi od 150-500 jajašaca. Skalari su dobri roditelji, sa grudnim će perajama vjetriti ikru i odstranjivati neoplođenu, ali samo u odvojenom akvariju. U zajedničkom će, u većini slučajeva, već isti dan pojesti ikru u nastojanju da je sačuvaju od ostalih riba.

Nezreli parovi koji se mrijeste često pojedu svoja jajašca u roku od 24 sata pa je stoga nakon mriješćenja potrebno preseliti jajašca u drugi spremnik. Dobro je dodati lijek protiv gljivica i osigurati dovoljno prozračivanja, te bi se mlađ trebao izleći. Uz malo sreće i dobar par odraslih riba, vidjet ćete da nakon mriješćenja oba roditelja naizmjence ventiliraju jajašca, što onemogućava taloženje otpadnog materijala na njima i pojavu gljivica. Odrasla riba katkad uzima zaraženo jajašce i pojede ga kako ne bi zarazilo ostala jajašca.

Određivaje spola je vrlo teško i nitko ga sa sigurnošću ne može utvrditi, osim u vrijeme mrijesta po veličini genitalne papile, cjevčice za polaganje ikre i mliječi (kod ženke šira, tubasta, a kod mužjaka kraća i šiljasta). Dodatne informacije o razlikama spola u skalara možete pročitati  i na sljedećem linku: http://www.pet-centar.hr/content/view/3042/70/

 O gupijima i njihovom razmnožavanju pisala je kolegica Mlinar-Gruja, dr.vet.med. na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/2818/70/ 

Discus (Symphysodon sp.) pripada velikoj porodici Ciklida(Cichlidae) koja broji preko tisuću ribljih vrsta koje žive u vrlo različitim vodama i uvjetima - od izuzetno mekih i kiselih voda Južne Amerike, do tvrdih i alkalnih voda u afričkim jezerima. Svi Ciklidi su oviparni, odnosno razmnožavaju se jajima koja čuvaju oba roditelja, kao i mladunčad. Način reprodukcije i brige o potomstvu je vjerojatno razlog tolikoj popularnosti ove porodice, kako u svijetu, tako i kod nas. Više o njihovom mriješćenju i uvjetima u akvariju možete pročitati na sljedećem linku: http://www.pet-centar.hr/content/view/3299/70/

Akvarijske ribe moraju imati vodu pravilnog pH, a za diskuse ona iznosi pH 7. Postoje brojne test-trakice, tekuća kemijska sredstva, tablete pa i elektronički mjerači kojima se može izmjeriti pH vrijednost. Također, u našim trgovinama Pet centra možete pronaći niz preparata različitih proizvođača za smanjivanje, odnosno povećanje pH vrijednosti vode (npr.  Dajana Pet  pH Acid, Sera pH minus, Sera KH/pH plus, Tetra Aqua pH/KH Minus, Tetra Aqua Easybalance).
 
Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr