Povratak

Mrijest trihogastera (Trichogaster trichopterus) i prihrana mlađi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Prvi puta se javljam za pomoć. Imam jedan par trihogastera, koji sam uspješno mrijestila dva puta. Međutim, problem nastane kada su malci stari 15 dana. Prvi puta su mi uginuli, ostalo je samo 18 komada. Drugi put, tj sada, stari su 16 dana, i vidim da ih je jako malo. Izmrijestili su se u akvariju od 54 l bilo ih je jako puno. Tu sam ih i ostavila, a hranila sam ih žumanjcetom po preporuci prodavača u Pet centru u Osijeku. Možda im je potrebna druga hrana ili je problem u nečem drugom. Nisam im mijenjala vodu, samo sam plastičnom cjevčicom izbacila sa dna prljavštinu od hrane. Temperatura je oko 29 stupnjeva, nisam uključila filter nego samo zračnu pumpu. Zahvaljujem unaprijed na pomoći.
Lijepi pozdrav, Bojka

O: Trichogaster trichopterus je riba dvodihalica, koja diše na 2 načina, putem škrga i putem posebnog organa kojim  može disati atmosferski zrak. Porijeklom su iz Azije i Afrike.Zahtijevaju meku do srednje tvrdu vodu, temperature između 22 i 28°C i pH 6-8.

Potreban je dobro zasađen akvarij u kojem mužjak gradi gnijezdo i preuzima svu odgovornost o gnijezdu i podmlatku. Za mrijest je potrebno prilagoditi količinu vode u akvariju, koji treba biti do pola napunjen vodom (oko 15 cm), bez cirkulacije, s puno plutajućeg bilja. Spuštanje razine vode je bitno zbog razvitka labirint aparata, te ako je razina vode viša, male ribice, koje su dosta inertne, ne mogu doći do površine i "uguše" se.

Hranjenje se provodi puno puta na dan sa manjim količinama hrane zbog velikog broja mlađi. Kada ženka  položi ikru, trebalo bi je ukloniti iz akvarija. Inkubacija jajašaca traje jedan dan, a mlađ propliva za pet dana, kada je potrebno početi s prihranom živim slanim račićima (Arthemia) koji su dostupni i u ponudi Pet centra – JBL Artemio pur jajašca artemije ili SERA ARTEMIA-Mix - jajašca rakova za ishranu riba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr