Povratak

Mrijest zlatnih ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kako se razmnožavaju zlatne ribice?
Hvala, Dejan

O: Spolni dimorfizam kod zlatnih ribica nije izražen sve dok mužjak spolno ne sazrije. Spolno zreli mužjaci na škržnim poklopcima dobivaju sitne bijele točkice koje su znak da je mužjek spreman za parenje. Mužjaci su nešto krupniji, imaju blago iskrivljenu krivulju leđa, bogatije leđne peraje i rep, dok su ženkice nježnije, ali trbušastije. Navedene razlike među spolovima je jako teško uočiti, a najčešće to ne mogu ni iskusni akvaristi.

Uzgoj zlatnih ribica je relativno jednostavan ako se ispuni nekoliko uvjeta.

Matične ribe od kojih želite dobiti potomstvo moraju biti zdrave i živahne.

Akvarij za mrijest mora biti veličine od 80l do 120l. Priprema je jednostavna: akvarije je potrebno dezinficirati, dobro isprati sredstvo za dezinfekciju te na uobičajen način prirediti vodu i na dno staviti "gnijezdo". Gnijezdo može biti mahovina, iako će nju rado pojesti, a odličan je izbor i plastična mrežica za pranje posuđa (poput one žičane za struganje posuda) koju je također potrebno dobro dezinficirati i isprati. Temperatura vode u mrijesnom akvariju treba biti jednaka onoj u akvariju gdje su budući roditelji.

Mužjaci se stavljaju u mrijesni akvarij navečer dok se ženke ubacuju sutra ujutro. Kad mužjak počne ganjati ženku po akvariju, potrebno je polako podići temperaturu sa 18 do 22 stupnja te pažljivo pratiti što se zbiva. Ženka će, u pravilu ujutro, ispustiti jajašca na mrežicu, a mužjak će ih žurno oploditi. Jajašca će propasti na dno pa ih roditelji neće moći pojesti. Oplođena jajašca imaju glatku ovojnicu, a neoplođena po sebi imaju sitne dlačice, a takva jajašca je najbolje odmah izdvojiti. Nakon dva dana na oplođenim jajašcima se primjećuju dva malena oka i zakrivljena crna crta koja je, u stvari, tjelešce. Ispuštanje i oplodnja jajašaca traje, u pravilu, jedan do dva dana. Nakon toga, roditelje je potrebno vratiti u njihov akvarij, a mlađ će se u roku od 3 do 5 dana izleći.

Prva dva dana mlade nije potrebno hraniti, nakon toga možete im postepeno davati posebnu hranu za mlade ribice, sitnu artemiju ili jako usitnjenu hranu za zlatne ribice, a osobito je potrebno paziti na čistoću vode. Dok je mlađ još mala, poželjno je u vrlo blagom mlazu dodavati zrak u vodu. Dva dana nakon izlijeganja mladih, mrežicu treba pažljivo i nježno izvaditi iz akvarija. Cijelo je vrijeme potrebno pratiti zdravstveno stanje ribica te izdvojiti one deformirane ili bolesne.

Mrijest se može dogoditi i spontano u akvariju, no tada postoji velika mogućnost da odrasle ribe pojedu jajašca ili mlade.