Povratak

Mrtvorođena mlađ / Guppy i švert - uvjeti držanja i mrijest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nedavno mi je ženka gupija rodila 7 mladih, ali su svi bili mrtvi. Ne znam razlog i sada mi treba roditi ženka švert. Molim Vas opišite mi malo obje vrste, ako je moguće što opširnije. Hvala unaprijed, Kristijan

O: Guppy (Poecilia reticulata) je slatkovodna riba, a spada u živorotke. Vrlo je popularna kod akvarista početnika zbog svojih skromnih zahtjeva i jednostavnosti razmnožavanja.

Potječu iz Srednje i Južne Amerike, a zbog nekontroliranog uzgoja su se poširili po svim kontinentima osim Antartike. Budući da se radi o toplovodnoj ribi temperatura u akvariju mora biti 22-26°C, a ph 6,8 do 7,5 (nešto mekša voda).

Spolni dimorfizam je kod gupija jasno izražen, mužjacima je podrepna peraja duguljasta (gonopodij), a kod ženke je trokutastog oblika. Osim toga kod mužjaka je repna peraja veća i s jače izraženim bojama.

Za razmnožavanje guppyja ne treba simulirati posebne uvjete, dovoljno je osigurati primjerene uvjete po pitanju temperature, pH i sl.

Oplođenu ženku pred porod je lako prepoznati po gravidnoj točki (mrlja crne boje u analnom području). U akvarijima s gusto zasađenim biljem bez izrazitih predatora nije potrebno odvajati ženku pred porod (iako će i ona rado pojesti mlađ) jer se mlađ može „sakriti“ u bilju. Ukoliko se u akvariju nalaze predatori (poput skalara) ili nema dovoljno bilja ženku se može odvojiti u plastično mrjestilište i po porodu iz istog izvaditi, a mladunce pustiti u akvarij kada narastu dovoljno veliki da ih ostale ribe ne mogu progutati. Ženku je moguće odvojiti u poseban akvarij pripremljen za mrijest ali u tom slučaju je potrebno osigurati potpuno iste fizikalno kemijske parametre vode u oba akvarija. I najmanja promjena parametara vode može rezultirati mrtvorođenom mlađi.

Švert (Xiphophorus helleri) također spada u porodicu slatkovodnih živorotki. Prirodno stanište su im jezera i rijeke Središnje Amerike. Poželjna temperatura vode za držanje švertova je 22-28°C, a ph 7,0 do 8,3 (nešto lužnatija i tvrđa voda nego za guppyje, iako se veliki dio odgovarajućeg raspone preklapa). Mužjaci se razlikuju od ženki po gonopodiju i izduženoj repnoj peraju koja podsjeća na mač. Mužjaci rastu do 10 cm, a ženke do 12 cm. Po pitanju razmnožavanja vrijede ista pravila kao i za guppyje, a graviditet kod obje vrste traje oko 4-6 tjedana.

Potrebno je napomenuti kako je kod obje vrste poželjno u akvariju imati više ženki nego mužjaka (2-4 ženke na jednog mužjaka).

Na žalost, po opisanom u Vašem e-mailu nisam u mogućnosti utvrditi razlog ugibanja mlađi. Ukoliko ribe imaju dobre uvjete u akvariju, vjerujem kako se to u budućnosti neće događati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr