Povratak

Nadutost ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij sa živorotkama. Prije par dana razbolila mi se jedna ribica (plati mužjak). Napuhana je kao balon, a ljuske su joj kao kada čovjek izađe na hladnoću pa se sav naježi. Stalno je na dnu akvarija, miruje i ponekad promijeni mjesto.
Pozdrav,
Krešimir

O: Nadutost kod ribica može biti simetrična, vidljiva s obje strane tijela ili može biti vidljiva samo s jedne strane, no tada se najčešće radi o edemu.

Nadutost može nastati kao posljedica pretjeranog hranjenja, kada dolazi do pretrpavanja probavnog sustava s hranom koje, nažalost ,najčešće završava rupturama probavnih organa, septikemijom i uginućem.

Nadalje, nadutost može biti i posljedica bakterijske infekcije unutar organizma koja u tom slučaju najčešće zahvaća probavni sustav ili može biti posljedica parazitarnih infekcija, pri čemu se "nakostriješe" ljuske pa imamo dojam da se ribica nadula.

Za nadutost izazvanu bakterijama, u principu, nema lijeka, a bolest je jako zarazna, pogotovo sadržaj trbuha bolesne ribice. Bolest se može prenijeti biljkama, akvarijskim priborom (mrežica, škare...), ali i samim rukama iz akvarija u akvarij.

Ukratko, nadutost je sidrom, odnosno skup simptoma. Vrlo često je uzrokuje bakterija i , da, zarazno je.

Najgori scenarij je nadutost uzrokovana bakterijama, poznata kao trbušna vodenica. Liječiti je ili jako teško ili nemoguće. Može se liječiti samo izravnim davanjem antibiotika (humanog) na hranu te treba ribu natjerati da to pojede prije nego se lijek otopi u vodi, a to je težak i "pipkav" posao.

Uz sve to, nije vjerojatno da će riba ozdraviti stoga smatram da je eutanazija, u tom slučaju, najbolje rješenje jer svako liječenje je tada samo dodatno produžavanje muka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr