Povratak

Nagrižen rep ribe i agresija drugih riba u akvariju / Karantenski akvarij i preparati za pomoć pri oporavku peraja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Jednoj guppy ženki je nagrižen rep i od samog dolaska u akvarij grickaju je druge ženke. Ribicu smo izolirali u drugi akvarij, kako joj pomoći da joj rep ozdravi? Drugih oštećenja nema.

Ivana

O: Ponekad iz razloga prevelike napučenosti akvarija ili nesrazmjera u veličini vrsta riba u akvariju dolazi do pojave agresije među ribicama. Najbolje je u tom slučaju izdvojiti ribicu u karantenski akvarij, što ste i učinili, jer ukoliko se to na vrijeme ne učini na ozljeđeno tkivo lako se i rado nasele plijesni, odnosno dolazi do infekcije bakterijama što sveukupno može dovesti do fatalnog ishoda po ribu. U izdvojenom akvariju također je puno jednostavnije aplicirati terapiju i ubrzati izlječenje bolesne ribe.

U Vašem slučaju ribici možete pomoći tako da joj osnažite imunitet i smanjite stres koji uvelike usporava oporavak.

Preparat Sera fishtamin izvrstan je za jačanje tijekom perioda oporavka peraja i vrlo se lako aplicira ili po hrani ili direktno u akvarijsku vodu. Svako treba pripaziti da se preparat dodaje navečer kada gasite akvarijsku rasvjetu jer su vitamini osjetljivi na svjetlost. Multivitamini će pomoći u obnovi zaštitne sluzi i u zaraštavanju rana te ih svakako preporučam.

Nadalje, kako bi stespriječili danji razvoj infekcije i propadanje peraja dobro bi bilo u vodu dodati mineralne soli.

Vrlo dobar preparat je i Sera Ectopur koji sadrži različite soli koje aeriraju dodatno vodu tako obogaćujući akvarijsku vodu kisikom, snižava razinu stresa, smanjuje mogućnost razvoja plijesni i potpomaže ozdravljenje riba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr