Povratak

Nakon sukoba ribica rubin ksifo i beta, jedna ribica pliva "iskrivljeno"

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pozdrav svima. Imam jedan problem, u radnji kada sam kupovao ribice stavili su mi dve rubin ksifo sa borcem u istu kesu. Međutim, rubin ksifo je grickao borca i borac je počeo da ih udara. Sada jedan od te dve ribice pliva blago iskrivljeno, kao da će pasti na bok, mada se ponekad i ispravi. Interesuje me da li ce se oporaviti? Ako mogu bilo koji lekić da dam koji bi joj pomogao? Borca sam prebacio u teglu, interesuje me da li mogu nekako da spojim rubin ksifo i borca u istom akvarijumu? Ja sam u akvarijumu već imao dve rubin ksifo i one nisu dirale borca nakon puštanja u vodu, ali ove dve koje su bile sa njim u kesi jesu, i on je njih dve dirao, da li je to posledica stresa pod kojim su bili u kesi? Unapred hvala, Dragan

O: Svaka ribica je individua za sebe i reagira na ostale ribice drugačije. Unutar iste vrste postoje odstupanja po pitanju agresije i društvenosti. Tako se zna desiti da svaka ribica unutar svoje vrste reagira drugačije.

Bete su poznate kao izuzetno teritorijalne i agresivne ribice, osobito mužjaci prema mužjacima svoje vrste. No, nerijetko se dešava da agresiju ispoljavaju i prema ribicama svoje vrste. U takvim konfliktnim situacijama dolazi do ozlijeđivanja, od kojih su najčešće mehaničke ozljede peraja, sluzokože, unutarnjih organa, a često dolazi i do smrti. Ukoliko dođe do vanjskih ozljeda, takve ozljede predstavljaju ulazna vrata i idealan medij za razvoj infekcija, što dodatno komplicira stanje.

Ukoliko kod Vaših ribica nema vanjskih ozljeda, moguće je da je došlo do unutarnjih ozljeda, krvarenja ili rupture plivaćeg mjehura. Ovakve ozljede se najčešće manifestiraju plivanjem u nefiziološkom položaju. Postoji mogućnost da nije došlo do ozljeda, već je uslijed stresa zbog napada borca, došlo do pada imuniteta i oboljenja.

Rubin ksifo je također ribica koja zna "zadirkivati", do te mjere da izazove borca koji će joj sigurno "uzvratiti dvostruko", do te mjere da bi mogla i "platiti glavom".

Da li će se ribica oporaviti, to Vam ne mogu sa sigurnšću reći. Sve ovisi o njenom trenutnom stanju, ozbiljnosti ozljeda, ukoliko one postoje i reakciji na liječenje.

Za sada Vam savjetujem da povisite temperaturu u akvariju na 30 stupnjeva celzijusa, postepeno, najviše 1-2 stupnja na dan. Pojačajte aeraciju vode u akvariju, a borca obavezno izdvojite od ostalih ribica. Najvjerojatnije da će ponovo doći do konflikta ako ih pokušate držati ponovo zajedno pa Vam savjetujem da to izbjegavate jer te dvije vrste su poznate po tome da međusobno stvaraju probleme.

Možete koristiti preparat Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja protiv gljivičnih, bakterijskih i parazitarnih infekcija, a obavezno je držati se uputa koje propisuje proizvođač. Savjetujem Vam da koristite multivitaminske pripravke kako biste ojačali imuloški status ribicama.

Agresivnost može biti posljedica stresa, ali najvećim dijelom je vezana za temperament ribice. Prije nabave ribica svakako se informirajte da li odabrane vrste mogu biti zajedno u istome akvariju.

Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr