Povratak

Napuhnuta ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva dana moja gold ribica se jako napuhnula, oči su joj iskočile i pasivnija je od druge ribice. Dan prije promijenila sam šljunak u akvariju. Ima li to kakve veze s njenim promjenama i kako da pomognem svojoj ribici? Puno hvala! Snježana

O: Nadutost u ribica može biti simetrična, vidljiva s obje strane tijela, ili može biti vidljiva samo s jedne strane, no tada se najčešće radi o edemu. Tri najčešća uzroka napuhnutosti su: prekomjerna količina soli (NaCl), preduga izloženost lošoj kvaliteti vode i lošoj prehrani, što najviše pogoduje parazitarnim infekcijama.

Drugi uzroci mogu biti trovanje, unutarnje ozljede i tumori.

Dakle, da je samo promjena pijeska uzrok znatno narušenoj kvaliteti vode, već bi u prvom danu došlo do uginuća ribice i to većinom bez vidljivih kliničkih znakova.

Treba napomenuti kako nadutost nije bolest sama po sebi, već je simptom uzrokovan nakupljanjem tekućine u tjelesnoj šupljini, zbog zatajenja funkcija unutarnjih organa a uslijed dugotrajne izloženosti neadekvatnim uvjetima u akvariju.

Općenito rečeno, nadutost nastaje kao posljedica pretjeranog hranjenja, kada dolazi do pretrpavanja probavnog sustava hranom, koje na žalost najčešće završava rupturama probavnih organa, septikemijom i uginućem. Nadalje, nadutost može biti i posljedica bakterijske infekcije unutar organizma, koja u tom slučaju najčešće zahvaća probavni sustav ili može biti posljedica parazitarnih infekcija, pri čemu se "nakostriješe" ljuske, pa imamo dojam da se ribica nadula. Osim navedenih, i konstipacija može biti uzrok ovakvoj pojavi a obično je uzrokovana neizbalansiranom ili nepravilnom prehranom.

Osim nadutosti trbuha, u ribica se mogu vidjeti i drugi simptomi: izbočenje ili pak uvučenje očiju, zatim crvenilo škrga i baza peraja, čirevi na koži i duguljasti i blijedi feces. U uznapredovalim slučajevima mogu se javiti diskoloracije kože i gubitak ljusaka. Ribice obično ne pokazuju želju za hranom, zadržavaju se pretežno na dnu akvarija ili na vrhu, hvatajući zrak. U zadnjem stadiju bolesti ribice gube ravnotežu i sposobnost normalnog plivanja.

Liječenje je vrlo teško, jer do vremena kada su vidljivi simptomi javlja se i trajno oštećenje unutarnjih organa. Možete pokušati poboljšanjem kvalitete vode ukoliko parametri ne odgovaraju propisanim vrijednostima, te davanjem lijeka širokog spektra, poput Medi Mor od Aquarium Munstera prema uputama koje propisuje proizvođač.

Preventivne mjere su najbolje rješenje da se ova bolest ne pojavi. Uvjeti u akvariju su upravo razlozi koji dovode do ovakvih i drugih zdrastvenih problema. Treba voditi računa o temperaturi vode koja ne smije prelaziti 26°C, osim za vrijeme liječenja, kemijskom sastavu vode, filtraciji i osvjetljenju. Ribice se hrane jedanput ili dva puta na dan u vrlo malim količinama, a ono što pada na dno, govori nam da smo stavili previše hrane. Filtracija je vrlo bitna u akvariju jer u tom slučaju neće biti potrebno prečesto mijenjati vodu. Svaka promjene vode rezultira cjelokupnom promjenom medija u kojem borave i "pozitivne" bakterije, što dovodi do stresa, a time i ribica postaje podložnija infekcijama. Osvjetljenje treba omogućiti 12 sati dnevno, naravno uz prethodne konzultacije s akvaristima kako biste odabrali što adekvatnije. Kemijski sastav vode: pH, nitriti, nitrati, amonijak, provjeravaju se specijalnim testovima koje možete nabaviti u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr