Povratak

Naseljavanje akvarija - biljke, ancistrusi, harlekin rasbora, crvenonosa tetra i neonke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam novi akvarij od 60l, koji upravo prolazi ciklus 'prilagodbe' (od tri tjedna), temperaturu sam ustabilio na 25-26 stupnjeva, a pH vrijednost na 6.6-6.8. Planirao sam u akvarij staviti prvo 6 harlequin rasbora, zatim 5 rhodostomusa i na kraju 7 neonki pa me zanima mislite li da je to previše ribica za akvarij te zapremnine? Znam za ono (nepisano) pravilo od 1-2 l po cm dužine ribe, ali sam po forumima i raznim stranicama na internetu vidio i puno puno prenapučenije akvarije pa se nadam da bi i moj akvarij mogao bez problema primiti ovih 18 ribica. Drugo pitanje se tiče čistača – je li mi dovoljan jedan ancistrus ili bih trebao dva ili možda preporučujete nešto drugo? Unaprijed hvala na odgovorima.

Srdačan pozdrav, Marko


O: Preporučam Vam da prvo u akvarij zasadite biljke. Biljke u akvariju imaju višestruku ulogu zaštite: mnogobrojnim vrstama riba služe kao mrijestilište, ali i kao skrovište, a ribe se pomalo njima i hrane. Višak hrane u vodi, biljke iskoriste za svoj rast, a na taj način umnogome pridonose održavanju čistoće akvarija.

Najvažnija uloga im je proizvodnja kisika u procesu fotosinteze,ali samo tijekom izlaganja dnevnom svjetlu ili umjetnoj svjetlosti. Zbog toga bi akvarij trebao biti umjetno osvjetljen, između 12 i 14 sati dnevno. Noću biljke potroše dio kisika , a ostatak kisika je na raspolaganju ribama za disanje. Vodene biljke izabirete prema veličini i tako ih sadite u akvarij - prednji dio ili ostavite prazan ili zasadite niske biljke. Također nije dobro prenapučiti akvarij biljkama jer će one kad narastu zauzimati više prostora.

Osim toga, možda bi bilo bolje da se odlučite za dvije vrste riba jatašica i to 10-ak komada.

Čistače bi bilo dobro staviti prve - može to biti jedan ancistrus i 2-3 Corydorasa. Kad je akvarij prenapučen, ribe su stalno pod stresom, a stres uzrokuje opće slabljenje imuniteta pa ribe postaju boležljive.

Ancistrusi imaju usta poput sisaljke, smještena s donje strane glave. Specifični su radi mesnatih čekinja koje su kod mužjaka izraženije i nalaze se oko brade i po sredini glave. Optimalna temperatura  im je 22-26°C i pH 6,8 do 7,5.

Harlekin rasbora (Rasbora heteromorpha) su najbolje u jatu od 10 do 12 riba jer su sigurnije u društvu. Potječu iz Azije. Optimalna temperatura vode za njih  je 22-26° C te pH 6,8 do 7,5 (neutralan). Vole kad u akvariju ima mnogo biljaka finih listova među kojima se mogu skrivati. Odrasle ribe, i mužjaci i ženke, dosegnu 4,5 cm .

Hemigrammus rhodostomus ili Crvenonosa tetra potječe iz Južne Amerike, točnije iz donjeg toka rijeke Amazone (Venezuela i Brazil). Prekrasna je riba izduženog srebrnog tijela, repa s crno-bijelom "šahovnicom" te crveno obojene glave/nosa po čemu je i dobila ime. Osjetljiva je po pitanju kvalitete vode, ne podnosi najbolje dodatak soli i ostalih kemijskih aditiva, a velika ph variranja za nju mogu biti pogubna. Preferira vodu koja je u njenom prirodnom okruženju tamnija zbog raspadanja organskog materijala te samim time i kisela. Takav efekt u akvariju postiže se dodavanjem treseta u filter te postavljenjem panjeva i granja u akvarij. Također, preferira mekšu vodu, temperaturu u rasponu od 23-29°C te tamniju podlogu i slabije osvijetljen akvarij. Kad je pod stresom, bolesna ili kad kvaliteta vode nije na potrebnoj razini, crvena boja na glavi će izblijediti u bljedunjavo rozu i time nam signalizirati da nešto nije u redu . Zato se često koristi kao indikator kakvoće vode u akvariju. Ova tetra je miroljubiva, aktivna riba koja se odlično uklapa u mješoviti akvarij s drugim miroljubivim ribama. Potrebno ju je držati u jatu od minimalno 5-6 komada, što više to bolje, u protivnom će se povući u jedan kutak akvarija te pokazivati znakove stresa. Aktivan je plivač te, iako voli zabiljene akvarije, također zahtjeva otvoreni prostor za plivanje što ćemo postići ako je držimo u dužim akvarijima.

Neonka (Neonska tetra - Pracheirodon innesi) potječe također iz južne Amerike. Optimalna temperatura vode je 22-26°C i pH 6,8 do 7, 5. Najbolje ih je držati u jatima od 10 ili više i lijepo ih je vidjeti kako plivaju sve zajedno. Veličina odraslih neonki je 4 cm. Nemojte ih stavljati u novi akvarij, već pričekajte 10 do 12 tjedana dok bakterije u filterima ne počnu djelovati. Mogu biti osjetljive kad ih se prvi put seli, dobro ih njegujte jer su nešto osjetljivije. Dobro je da u akvariju ima dovoljno visokih, nježnih biljaka (Cabomba ili Elodeja) tako da se mogu sakriti ako se osjete ugroženima.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr