Povratak

Naseljavanje jezerca i uginuće riba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Ja sam iz Rakovice, nekoliko km od Plitvičkih jezera. Bavimo se turizmom i uređivali smo okućnicu i tako smo napravili umjetno jezerce gdje stane oko 2000 litara vode. Voda je protočna, tj. u jezercu se nalazi pumpa koja tjera vodu i tako imamo i potočić. U "Bauhausu" smo kupili 10 karasa, 4 teleskopa, 5 koi šarana i 4 pajačalonke zlatne. Nakon 2 tjedna u Karlovcu sam dokupio još 2 šarene pajačalonke, 2 teleskopa, 2 crvenkapice i neke 2 ribe slične teleskopima. Na njima nisam primjećivao ništa gotovo 2 mjeseca, sve su uživale, veoma su narasle, a i jako sam se vezao za njih. Odjednom, na 2 teleskopa se pojavila kao bjelkasta prevlaka, najviše po očima i nakon tjedan dana su uginuli.

Zamijetio sam da su skrivali u mirne ćoškove i uvale i nisu marili da li će ih netko uzeti iz vode, tj. nisu se bojali. 4 mala karasa na leđima su imali nešto kao rana, falile su im ljuskice i po rani se pojavila plijesan i isto su umrli. Opet sam dokupio dvije crvenkapice i ostale ribe su im pojele oči i uginule su, nakon tjedan dana umrla su još dva teleskopa isto kao i prva dva. Umrla je još jedna crvenkapica, primjetio sam da je po perajama imala crvenkaste prevlake kao da joj krv ide. Danas mi je uginuo najveći teleskop. Zanimljivo je da zlatne "debele" pajačalonke , koi šarani i šarene pajačalonke nisu imali nikakvih problema. Sve su na broju, no teleskopi, crvenkapice i karasi su strava i užas... Ako se ovako nastavi, jednostavno ne znam više što činiti, stavljao sam 3 puta sredstvo protiv bijelih točkica, vodu smo mijenjali 10-ak puta.
Hvala unaprijed!
Mario

O: Vaši problemi su vrlo kompleksne prirode.

Naime, simptomi koje ste Vi nabrojali mogu se povezati uz sve poznate skupine uzročnika bolesti. Bijela prevlaka preko očiju i plijesan spadaju u parazitarna, odnosno gljivična oboljenja, rane na leđima u bakterijska, a mogući su i neki drugi uzroci.

Problem koji se u startu može uočiti je izostanak karantene. Iz Vašeg maila može se vidjeti kako se ribice u jezerce ubacuju neplanski, odnosno bez ikakve izolacije, a iste potječu iz različitih izvora te na/u sebi nose potencijalne uzročnike različitih oboljenja.

Sredstvo protiv bijelih točkica se stavlja samo i isključivo onda kada imate pouzdanu dijagnozu koja se postavlja na osnovu bijelih točkica. Kako lijek djeluje samo na "tomite" (razvojni oblik Ichtiophtiriusa multificilisa), a korištenje u drugim slučajevima, kao što je bijela mrena i slično, izaziva puno više problema nego koristi zbog toga što se lijek aplicira u vode, a na ribe djeluje putem škrgi koje oštećuje, kao i jetru.

Hipermanganske kupke se koriste kao sredstvo protiv vanjskih parazita, a problem nastaje kod doziranja, odnosno duljine trajanja kupke, tako da Vam ne preporučam takve tretmane kod kojih se ne zna točno doziranje preparata.

Kao što ste i sami primjetili, teleskopi, crvenkapice i slične ribe su osjetljivije od pajčolanki i koi šarana. Kako se u principu radi o istim ribama (Carassius auratus), kod kojih su selekcijom ustaljena neka svojstva, samim postupkom selekcije opala je otpornost ribica na bolesti. Čudi me da problema imate s karasima koji bi trebali biti najotporniji od svih nabrojanih.

Ono što Vi možete napraviti, a da biste bili koliko-toliko sigurni, jest da ispraznite vodu, dezinficirate jezero (dno) vapnom, te provedete karantenu postojećih i novih ribica u trajanju od minimalno 14 dana.

Česte izmjene vode nisu dobre za ribice, već - naprotiv - kod njih izazivaju stres koji može biti okidač za neke bolesti. Izmjene vode moraju biti redovite, a ne prečeste.

Dakle, bit svega je karantena, kako novih ribica, tako i onih kod kojih se primjeti čudno ponašanje odnosno promjene.

Kada je riječ o jezercima, liječenje je vrlo skupo i neučinkovito, tako da je prevencija u biti jedini način borbe s bolestima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr