Povratak

Neugodan miris akvarija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: U akvariju imamo različite tropske ribice. Sukladno održavanju i doziranju tekućina koje su preporučene, primjetio sam da se pojavio neki neugodan miris. Napominjem da voda na oko nije zagađena te se koristi Juwelov filter za filtraciju koji ima više različitih sustava. Molim za savjet i da li je nužno da se brinem oko toga ili ne te vas molim da mi kažete koja je optimalna ph vrijednost akvarijske vode. Unaprijed hvala. Luka

O: Uzroci pojave neugodnog mirisa iz akvarija mogu biti uslijed prevelikog broj ribica, uginule ribice i biljke, previše hrane koja se taloži na dnu ili iza biljaka, ukrasa i filtera, rekcija preparata koje koristite za održavanje u akvariju, prečesto davanje hrane, hrana koja brzo tone, neredovito mijenjanje vode... Preporuča se jednom tjedno promijeniti 10-15% od ukupne vode. Također, previsoka temperatura prostorije u kojoj držite akvarij ubrzava i potiče procese u vodi te radi toga osjetite pojačan i neugodan miris. Pokušajte provjeriti da li ima zaostale hrane i komadića biljaka, provjerite i filter te ga potom i očistite. Smanjite ili potpuno izbacite iz upotrebe tekućine ili preparate za održavanje kroz neko vrijeme.

O pH vrijednostima detaljnije je pisao kolega pod sljedećim naslovima:

Veličina akvarija / pH vrijednost

PH vrijednost u akvariju / Utvrđivanje koncentracije nitrita i nitrata u akvariju te njihov utjecaj

Korigiranje pH vrijednosti

Nadamo se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju kao i iskusni akvaristi u Pet centar dućanima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr