Povratak

Neugodan miris vode u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam prije tri dana toplovodne slatkovodne ribice i akvarij sam uredila prema savjetu gospođe iz trgovine. Nakon tri dana voda je dobila neugodan miris ali je bistra. Promjenila sam svu vodu iz akvarija i nekoliko sati je bilo bez mirisa i sada se opet osjeti.
Unaprijed hvala, Željka

O: Neugodan miris koji nastaje u Vašem akvariju najvjerovatnije potječe od raspadanja organskih tvari u vodi. Voda zagrijana na 25-28ºC u kojoj se odvija biološki proces (žive ribice, hrana, organski otpad...) nikad nije bezmirisna.

Promjenom vode situacija se kratkoročno popravlja. Nikako se ne smije u akvarij ulijevati klorirana voda (direktno iz slavine). Niste naveli koja se vrsta filtracije (biološka, mehanička...) koristi, kao ni temperaturu vode što je vrlo bitan čimbenik kvalitete vode.

Da bi pitka voda (voda iz vodovoda) bila higijenski ispravna dodavani su joj razni dodaci, između ostalog i klor. Klor je izuzetno opasan za ribe čak i u malim količinama. Isto je i sa teškim metalima kojih ima u gradskoj vodi. Gradska voda (pitka voda) se mora pripremiti da bi bila uporabljiva za ribe, a u tome vam mogu pomoći razni preparati koji su namjenjeni za kondicioniranje akvarijske vode: Sera - Aquatan, JBL - Biotopol, Tetra- AquaSafe. Ovi preparati vežu teške metale i neutraliziraju klor.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr