Povratak

Oboljenje zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnu ribicu staru 6 godina. Izrasle su joj neke crne pjegice i non stop se prevrće na jednu stranu. Jedno oko joj je sluzavo i čini mi se u njemu nema zjenice, a drugo je normalno. Postoji li neki ljek za to? Filip

O: Bolesti u akvarijskih riba često su vezane za neadekvatne uvjete u akvariju, a mogu biti različite etiologije (virusne, bakterijske, parazitarne i gljivicne). Stresne situacije, kao što su nagle oscilacije temperature, prenapučenost akvarija, dolazak novih ribica u akvarij, koje nisu prošle karantenu, transport itd., dovode do slabljenja imunološkog sustava, a time i do pojave oboljenja.

Samo liječenje ribica, uz adekvatnu terapiju dovede do poboljšanja zdrastvenog stanja, no, vrlo često se dešava da se nakon nekog vremena bolest ponovo pojavi, ukoliko se nisu riješili primarni uzroci koji su doveli do oboljenja.

Svakako Vam savjetujem da obratite pažnju na broj ribica u akvariju s obzirom na litražu akvarija, ili ukoliko se radi samo o jednoj ribici da li velićina akvarija odgovara velićini ribice. Prema tome, uvijek se uzima u obzir konačna velićina ribice koju postignu kao odrasle jedinke, pa se prema tome preporuča 1-2 litre vode na svaki centimetar dužine ribice. Osim navedenog treba voditi računa i o temperaturi vode, koja za hladnovodne ribice ne bi trebala prelaziti 26°C (osim za vrijeme liječenja), zatim o aeraciji akvarija-adekvatnost pumpe za zrak te o filtraciji samog akvarija. Ribice svojim otpadnim produktima metabolizma onečišćuju vodu, pri čemu se taloži uz višak hrane, organski i anorganski otpad, pri čemu dolazi do onečišćenja vode te mnoge takve tvari uz neadekvatnu filtraciju postaju toksične za ribice. Vlasnici koji ne posjeduju filtraciju u akvariju, pribjegavaju čestim mjenjanjem vode, a time uklanjajući i pozitivnu bakterijsku floru, koja je korisna ribicama. Na taj način mjenjamo cijelokupni prirodni medij ribica, narušavamo biološku ravnotežu i dovodimo zdarstveni status ribice u pitanje. Osvijetljenje je također vrlo bitno, koje bi trebalo omogućiti 12 sati na dan, s adekvatnim UV (bitno za sintezu vitamina, a prvenstveno D3) lampama s obzirom na veličinu akvarija. Kemijski sastav vode, koji uključuje kiselost - pH, tvrdoću, količinu nitrita , nitrata, amonijaka itd., igra također vrlo bitnu ulogu i pokazatelj je biološke ravnoteže u akvariju. Kemijski sastav se može provjeriti specijalnim testovima koje možete kupiti u našim trgovinama te također korigirati specijalnim sredstvima.

Kada ste provjerili sve navedeno i uklonili nedostatke ili omogućili ono što nemate u akvariju, započinjemo s liječenjem. Naravno, treba djelovati što brže, pa se liječenju pribjegava odmah. Promjene koje opisujete najvjerojatnije su posljedica bakterijske infekcije koja ima primarno žarište unutar organizma. Ovakve crne točke najčešće su krvni podljevi ili lezije oštećenog tkiva. Zbog slabljenja imuniteta uzrokovano bakterija, često se naseljavaju i sekundarni infekti, gljivice i paraziti. Promjene na očima takoder su posljedica bakterijske infekcije, a moguće je da se radi o mješovitoj infekciji i bakterijama i gljivicama, a ne može se isključiti ni parazitarna infekcija.

Gubitak ravnoteže-prevrtanje u slučaju vaših ribica može biti i posljedica oboljenja plivaćeg mjehura. Plivaći mjehur često zahvate upalni procesi uzrokovani mikroorganizmima, koji mogu biti primarno lokalizirani na mjehuru ili mogu biti posljedica migracije sa drugim žarišta u organizmu. Takvi uplani procesi, često završavaju i rupturom plivaćeg mjehura, što nažalost ima letalan završetak.

Možete pokušati tretirati akvarij preparatom Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja na bakterije, gljivice i parazite. Za vrijeme liječenja možete povisiti temperaturu vode i to do 30°C, s time da povisujete dnevno za 1-2 stupnja, a nakon liječenja na isti način snižavate temperaturu. Prilikom liječenja treba se pridržavati uputa proizvođača o doziranju i načinu primjene lijeka te o dužini liječenja. Imunološki sustav možete ojačati korištenjem vitaminskih preparata.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr