Povratak

Odabir ribica za suživot s Bettama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih kupiti bettu borca, ali bi s njim voljela držati još neke ribice. Zanima me s kojim se ribicama može držati zajedno u akvariju od oko 40-tak litara? Može li biti s neonkama, gupijima...? Kojim sve vrstama? Koje bilje preporučujete? Trebam li imati filter, svjetlo i grijač? Unaprijed hvala, Paulich

O: Bette su prekrasne ribe koje svojim dugim perajama i izrazitom bojom unose živost svaki akvarij.

Dvodihalice su, mogu udisati i atmosferski zrak.

Bette su vrlo otporne na sve (ne)uvjete u akvariju i razne bolesti, ali su jako podležne parazitskom oboljenju "velvetu", tj. Oodiniumu. No, srećom, ta se bolest lako liječi lijekom ili dodavanjem u akvarij soli koja ne šteti ribama, ali bilju da, te bi se bolesna riba trebala odvojiti u karantenski akvarij.

U akvariju možete držati samo jednog mužjaka. Idealno bi bilo držati u akvariju jednoga mužjaka i nekoliko ženki (njegov harem).

Minimalni akvarij za držanje beta bi trebao imati 40-50 l zapremnine s pripadajućom opremom, znači potreban je filter, grijač i rasvjeta.

Poželjno je akvarij zasaditi s puno bilja i to, primjerice, vrstama Cryptocorineae (16 podvrsta), javanska paprat, javanska mahovina i sl.

Od riba možete kombinirati sve miroljubive vrste, kao što su guppyji, neonke, platy, zebrice, cooli, corydoras, botia i slično.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr