Povratak

Odbijanje hrane nakon preseljenja ribe iz jezerca u akvarij / Nitaste tvorbe u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnu ribicu staru 11 godina. Prije deset dana preselila sam je iz vrtnog jezerca od 80 litara u akvarij od 60 litara koji ima filter i zračnu pumpicu. Nemam nikakve biljke u akvariju. Riba izgleda potpuno zdrava, pliva normalno i ponaša se kao obično, ali odbija hranu, jednako i granule i listiće. U deset dana jela je tek dva puta iako sam mijenjala vrste hrane, dodavala vitamine koje su mi vaši djelatnici preporučili, davala prokuhanu salatu, mrkvu i oljušteni grašak. Čak izgleda kao da bježi od hrane. Riba nije napuhnuta. Jedna mi je riba uginula (imala je trbušnu vodenicu pa smo je eutanizirali) prije tri mjeseca, ali ova nije nikada pokazivala nikakve znakove bolesti. Bi li pomoglo da kupimo još jednu ribicu da se ne osjeća

usmljenom? Ima li neki lijek koji je univerzalan u slučaju da postoji neka prikrivena bakterijska infekcija, a koji ne može naštetit ribi ako joj nije ništa. Lijepo vas molim za savjet što mi je činiti da ribica opet počne jesti. Također, povremeno se u akvariju pojave neke paučinaste niti, po nekoliko njih, budu duge od 2 do 8 cm. Kad ih izvadim, one su bezbojne i kao gel. Jesu li to nekakve alge i kako to spriječiti? Lidija

O: Radi se o poprilično "staroj" ribi (iako su poznati primjerci koji su živjeli više od 40 godina, prosječni životni vijek je 3-5 godina).

Budući da ste tek nedavno ribu iz jezera preselili u akvarij, moguće je da se radi o stresu, odnosno periodu aklimatizacije te da riba zbog toga odbija hranu. U akvariju je kemijsko fizikalni sastav vode zasigurno drugačiji od onog u jezercu. Osim toga, radi se nešto manjem prostoru. Navedeno bi mogao biti uzrok problema, iako to ne mogu sa sigurnošću tvrditi.

Osim navedenog, problem može uzrokovati i temperatura vode (ribe u glavnom ne jedu kada se temperatura spusti ispod cca 10°C, što je normalno), kao i u skraćivanju dana (ribe su fotosenzibilne).

Ukoliko riba nema kliničkih simptoma (što se može zaključiti iz Vašeg e-maila), ne bih preporučio tretman, iako na tržištu postoji nekoliko preparata širokog spektra djelovanja poput primjerice Medimora ili General tonica. Napominjem da je svaki preparat potencijalno štetan i ponekad može napraviti više štete nego koristi.

S unošenjem novih riba također treba biti jako oprezan jer se nikada ne zna kako će "stara" dominantna riba reagirati na "potencijalnog uljeza" na svom teritoriju. Onos nove ribe zna završiti kobno po jednu ili čak obe ribe. Osim toga, sa svakom novom ribom se riskira i unos bolesti koje mogu uzrokovati probleme.

Kada su u pitanju nitaste tvorbe uglavnom se radi o algama, što je poprilično kompleksan problem za koji je potrebno poznavati različite parametre u svrhu dijagnoze (kemijska analiza vode s naglaskom na mikroelemente i različite spojeve, silicij, željezo, fosfor, mangan, amonijakovi spojevi i sl., količina i vrsta osvjetljenja itd). Budući da mi navedeni parametri nisu poznati, ne mogu dati precizan odgovor na ovaj dio Vašeg upita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr