Povratak

Oštećene peraja bete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Danas sam kupila borca, sama je u akvariju. Prilično je mala, ali mi se čini da joj je rep opušten i na vrhovima svake peraje je “ofucana”, kao da je sudjelovala u borbi. Kad sam je kupila bila je jedina u akvariju s čistačima. Promatram ju kako pliva i kada ide prema dnu, pliva normalno, kada se okreće također je normalno, ali kada ide prema površini teže joj ide. Zanima me postoji li nešto kako bi joj se peraje obnovile jer ona normalno jede i ponaša se.

Unaprijed hvala! Doris


O: Bete imaju vrlo nježne peraje koje vrlo često izgledaju ofucano. Osim toga i nisu baš osobiti plivači što je i razumljivo ako se uzme u obzir građa tijela. Mužjaci borca se odvajaju u zasebne akvarije što je prije moguće, odnosno čim spolni dimorfizam postane izražen, a transportiraju se u odvojenim vrećicama. Zbog navedenog ne vjerujem da je Vaša riba sudjelovala u borbama. Čistači su uglavnom miroljubive prirode, tako da je malo vjerojatno da su oni oštetili peraje borca.

Na žalost, jednom oštećene peraje se više ne mogu obnoviti. Problem je što na oštećenim perajama vrlo često dolazi do nastanka sekundarnih bakterijskih infekcija koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne. Problem mogu stvarati i gljivične infekcije, ali one su relativno bezopasne, odnosno ribe rijetko ugibaju zbog gljivičnih oboljenja.

Do oštećenja peraja može doći uslijed bakterijskih infekcija koje nastaju kao posljedica uzgoja u vodi loše kvalitete (neodgovarajući fizikalno-kemijski uvjeti) kada ribama opada imunitet te zbog toga bolesti lakše uzmaju maha.

Ako se riba kao što ste naveli normalno ponaša i jede mislim da nemate razloga za zabrinutost. Svakako je potrebno pratiti razvoj događaja te ukoliko se stanje pogorša ribu tretirati baktericidnim sredstvima (Furanol JBL, Bactopur Sera) ili sredstvima širokog spektra djelovanja (Multicura Easy life).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr