Povratak

Oštećenja na škrgama riba / Škržni crvići Dactylogyrus / Kupke soli, kupke u formalinu i hipermanganske kupke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Dvije ribice mi imaju oštećenje na škrgi, kao da im fali dio škrge  Što da radim? Neće valjda uginuti? Normalno jedu i plivaju. Šaljem Vam i slike kako izgledaju. Molim Vas, pomozite mi.

Martina

O: Najčešći uzrok bolesti riba je stres i preko 80% bolesti se javlja zbog njega. U akvariju se razne bakterije i paraziti nalaze konstantno, ali zdrava riba posjeduje imunološki sustav koji sprječava pojavu tih bolesti. Loša kvaliteta vode dovodi ribu do stresa te ona gubi imunološku sposobnost da se odupre raznim nametnicima.

Riba u svojim tjelesnim tekućinama ima prirodni balans elektrolita kao što su kalcij, magnezij, natrij, kalij, klorid. Ti elektroliti se izlučuju iz vode kroz stanice smještene u škrgama i neophodni su za uzimanje kisika i oslobađanje ugljičnog dioksida. Kada je riba pod stresom, rad škrga je poremećen i dolazi do gubitka elektrolita kroz škrge - osmotički šok. Dolazi do problema disanja, a on dovodi do mnogih drugih bolesti.

Dodavanje soli pomoći će ribi da nadoknadi elektrolite koji manjkaju u vodi. Uvijek koristite sol koja ne sadrži jod, u količini jedna čajna žličica na 20 litara akvarijske vode. Sol je potrebno otopiti u malo akvarijske vode i polako dodati u akvarij. Za tu svrhu u našim dućanima imate već posebno sastavljenu sol u obliku preparata Sera Ectopur, koji je izvrstan za nadomjestak elektolita ali i sa drugim vrlo pozitivnim svojstvima te kao potpora u liječenju drugim preparatima.  Postoji više razloga zbog kojih već iskusniji akvaristi koriste sol: smanjuje stres, poboljšava "rad" škrga,  pomaže zaraštavanju rana, pomaže ribi da ostane sluzava, sprječava invazije parazita i dr.

Prema vrlo lijepim fotografijama koje ste poslali i na kojima Vam zahvaljujem, rekla bih, iako naravno ne mogu postaviti pouzdanu dijagnozu, da bi se moglo raditi o škržnim crvićima Dactylogyrus.

Jednorodni metilji iz roda Dactylogyrus žive kao ektoparaziti na škrgama kako tropskih tako i zlatnih riba. Oviparni su i nakon razmnožavanja otpuštaju oplođena jajašca u vodu gdje dolazi do razvoja ličinke koja je slobodno-plivajuća. Ličnika strujom vode i vlastitim plivanjem dolazi do novog domaćina, prihvaća se za njegove škrge i postaje spolno zrela. Vrijeme potrebno za sazrijevanje jajašca do odraslog organizma ovisi o temperaturi; u vodi temperature 22-24°C za razvoj je potrebno nekoliko dana dok u hladnijoj vodi razvoj može potrajati i nekoliko mjeseci (zato neki akvaristički priručnici savjetuju podizanje akvarijske temperature za 2-3°C kako bi se stvorili nepovoljni uvjeti za razvoj parazita).

Simptomi zaraze su letargičnost, sakrivanje uz rubove akvarija, plivanje blizu površine i smanjenje apetita. Čest znak zaraze je trljanje zaraženih dijelova tijela uz podlogu ili ukrase u akvariju. Mjesto prihvaćanja parazita može bi promijenjene boje (crveno-roza) i bez ljuskica. Škrge su upaljene i naotekle, ubrzava se disanje i zaražena riba je posebno osjetljiva na manjak kisika. U slučaju jake zaraze škrga moguće je „gutanje“ zraka na površini. Moguće su sekundarne gljivične i bakterijske infekcije zaraženog tkiva.

Moj savjet je da probate najprije tretiranje kupkama soli. Ukoliko vidite da i nakon povisivanja temperature i tretiranja Ectopurom ribice nisu ništa bolje (dan, dva nakon tretiranja)  trebat će provesti liječenje, kupkama hipermangana ili formalina.  Kod kupki u formalinu (25 mg/l duže vremena ili 175-250 mg/l na 30-60 minuta) potreban je oprez i konstantno promatranje zaraženih riba jer je moguće da neće dobro podnijeti formalin. Hipermanganske kupke (kalijev permanganat, KMnO4) također mogu biti dobar izbor, pogotovo ako je došlo do sekundarne infekcije gljivicama ili bakterijama. Primjenjuju se dugotrajne kupke u koncentraciji 2 mg/l ili kratkotrajne kupke (30-60 minuta) u koncentraciji 10 mg/l. Potrebno je primjeniti iste mjere opreza kao i kod tretiranja formalinom.

Ponekad kupke i podizanje temperature s dijelomičnim izmjenama vode jednostavno nisu dovoljne ukoliko je oboljenje već uzelo maha pa je jedino što preostaje tretiranje riba antiparaziticima, na bazi praziquantela. U tom slučaju potrebno je javiti se obližnjem veterinaru kako bi prepisao potrebnu dozu i način liječenja naravno uz prijašnju potvrđenu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr