Povratak

Ozlijeđeni teleskopi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imao sam zlatne ribice s izbuljenim očima (teleskope) u akvariju sa trihogasterima, barbusima, skalarima ali su im neke od ostalih riba izvadile oči i jele peraje! Koje vrste ribica se ne bi smjelo stavljati sa teleskopima? Također sam prije 2 dana u pet shopu u Dubrovniku vidio neke ribice za koje mi nisu znali reći kako se zovu. Rekao bih da im glava izgleda kao žablja,  puno je veća u odnosu na ostatak tijela koje je čitavo svijetlo zelene boje i prekriveno crnim pjegama. Peraje i rep su maleni kao u ženki gupija. Na internetu nisam uspio naći njihovu sliku, pa me zanima ako Vi znate o kojoj se vrsti radi te sa kojim vrstama bi se mogle držati u akvariju? Hvala, Božo Lasić.

O: Teleskop (Carassius auratus auratus) spada u ribice koje preferiraju nešto hladniju vodu (22-24ºC) od ostalih ribica koje ste naveli. Razne podvrste odnosno varijante ove porodice možemo pronaći na gotovo svim kontinentima (osim Antartike) ali isključivo u umjerenom klimatskom pojasu. Za držanje s teleskopima preporučamo Vam gotovo sve ribice umjerenog klimatskog pojasa, odnosno pajčolanke, ryunkine, ranchue, crvenkapice i sl. takozvane zlatne odnosno hladnovodne ribice.

Što se tiče barbusa (Puntius tetrazona), trichogastera (Trichogaster spp.) te skalara (Pterophillum scalare) također Vam ne bih preporučio držanje u istom akvariju. Barbusi i Trihogasteri spadaju u nešto "zaigranije" odnosno "agresivnije" vrste te su najvjerovatnije one uzrok ozljeda koje je pretrpio Vaš teleskop. Isto tako to su ribice koje zahtjevaju nešto malo drugačije parametre kvalitete vode konkretno u pogledu tvrdoče vode (GH), kiselosti vode (pH) kao i temperature koja se u idealnim uvjetima za spomenute vrste razlikuje i do dva strupnja celzijusa. Istovremeno Vaš skalar spada u skupine Ciklida, što automatski povlači za sobom i činjenicu kako oni vole izrazito tvrdu vodu. Uz to skalari su i izraziti karnivori pa je moguće da su oni nanjeli ozljede Vašem teleskopu.

 Za ispravno determiniranje ribe čiji ste nam opis poslali, na žalost ipak trebamo nešto više podataka. Na svijetu postoji nešto više od 400 000 ribljih vrsta sa još mnogo više varijanti odnosno podvrsta te je na osnovu podataka koje ste nam poslali nemoguće odrediti u koju bi porodicu spadala ribica koju ste opisali. 

Preporučam Vam posjet bilo kojem od naših dućana te konzultiranje s našim akvaristima u pogledu izbora ribljih vrsta koje će najbolje odgovarati Vašim potrebama, odnosno za sve informacije vezane uz akvaristiku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr