Povratak

Ozljeđena peraja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnu ribicu već dvije godine. Sada sam primijetila da ima ozljeđenu bočnu peraju s desne strane, kao da se počela otkidati. Možda je malo napukla u transportu. Ribica je sretna i veselo pliva i jede. Zanima me da li to može zarasti i što ja mogu napraviti da joj pomognem?
Puno hvala, Jelena

O: Mehaničke ozlijede prilikom transporta, a i boravka u akvariju, nisu rijetkost. No svako mehaničko oštećenje tkiva predstavlja ulazna vrata i idealan medij za razvoj mikroorganizama. 

Ovakve promjene na perajama, osim mehaničkih ozlijeda, mogu nastati i kao posljedica infekcije, od kojih su najčešće bakterijske i gljivične etiologije. Takve infekcije svakako treba što prije tretirati, kako ne bi zahvatile unutrašnje organe, što vrlo brzo dovodi do septikemije i uginuća.

Svakako Vam savjetujem da povisite temperaturu vode u akvariju na 30°C, te pojačate aeraciju i filtraciju akvarijske vode. Temperatura vode se dnevno povećava za maksimalno 2°C, kako bi se izbjegao dodatni stres. Na isti način, nakon liječenja, temperaturu vode snizujemo.

Savjetujem Vam da ribicu tretirate sredstvom Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija. Pri liječenju svakako se držite uputa proizvođača s obzirom na doziranje i dužinu primjene lijeka. Uz lijek možete koristiti i multivitaminske preparate, koji će ojačati imunološki status ribice. Ukoliko imate još ribica u akvariju, ribicu sa oštećenom perajom svakako izdvojite, jer se često dešava da ozlijeđenu ribicu napadaju druge ribice, što dodatno komplicira stanje, a ribice koje ostanu u akvariju također preventivno tretirajte sa gore navedenim sredstvom.

Za sve ostale informacije obratite se akvaristima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr