Povratak

Ozljeda ribe i tretiranje lijekom JBL Ektol fluid

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Soma sa slike koju Vam šaljem u prilogu imam već 4 godine u akvariju. Zaglavio se u dekoraciji. Uspio se izvući van, ali je pritom zaradio ozljede koje se mogu vidjeti na slikama. Kako da tretiram tu ozljedu i ima li nade u oporavak? Hvala vam unaprijed na odgovoru. Jelena

O: Kako je som stalno u vodi, rana se ne može se tretirati lokalno, nego je potrebno stavljati određena srestva u vodu koja će mu pomoći da ne dođe do bakterijskih infekcija.

JBL Ektol fluid je učinkovito sredstvo brzog djelovanja protiv bakterijskih infekcija, također suzbija i sekundarne bakterijske infekcije što će sprječiti daljnje razvijanje upale na mjestu ozljede i traume. Tretiranje treba provesti u dva navrata u jednom tjednu. U uputstvima preparata je detaljno opisano kako koristiti i koliko dodavati preparata prema litraži akvarija. Važno je odrediti koliko litara zaprima Vaš akvarij kako biste  odrediti potrebnu količinu lijeka.

Ukoliko u akvariju imate filter s aktivnim ugljenom bilo bi dobro izvaditi ga dok primjenjujete lijek. Filter pustite da radi, dakle bez  aktivnog ugljena, po potrebi može se i pojačati protok kako bi se lijek čim prije i bolje raspodijelio u vodi.  Prije drugog stavljanja ljeka potrebno je zamijeniti 30%-50% vode, a također istu radnju ponoviti nakon što ste završi tretiranje s preparatom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr