Povratak

Pacu i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupio sam neki dan ribicu colossoma pacu (pirana) u vašem Pet centru. I sad me zanima hranjenje. Gledam po internetu i tražim, ali malo ljudi to ima i skromni su s podacima o držanju hranjenju. Zanima me što vole jesti  koliko puta dnevno? Ubacio sam mu živu ribicu, ali neće, možda je još mala da jede  zlatne ribice (pacu ima oko 8-9 cm, a zlatna oko 3-4 cm)? Čuo sam za goveđe srce, s time ću je najvjerojatnije hraniti pa bih volio neki savjet u vezi hranjenja.
Unaprijed hvala, Goran

O: Pacui (kojima pripada i Colossoma pacu) je ime koje se često upotrebljava kako bi se označili različiti rodovi omnivornih riba koje su u “srodstvu” s piranama, a potječu iz Južne Amerike. Riba koju Vi imate nije “prava” pirana, već njen rođak koji je uz to i svejed, a ne isključivi karnivor. Za razliku od pirana koje imaju vrlo oštre zube i donju vilicu dužu od gornje, pacuima su zubi manje zašiljeni, a donja vilica je gotovo jednake duljine kao i gornja.

Colossoma pacu je jatna riba zbog čega nije dobro da je sama u akvariju. Rastu jako velike (poznati su primjerci od čak 75 cm u duljinu) te su vrlo proždrljive. Rado prihvaćaju različitu hranu, kao primjerice gotovu (komercijalnu) granuliranu hranu za ciklide, tablete za čistače, mljeveno goveđe srce (kao što ste i sami naveli), a veći primjerci (pogotovo ako su u jatu) mogu napasti i pojesti manje ribe poput guppyja. Iako nisu agresivne poput svojih mesojednih rođaka, svojim snažnim čeljustima koji uglavnom služe za drobljenje sjemenki, orašastih plodova i slično, mogu biti vrlo opasne. Veći primjerci mogu ozlijediti dijete ako primjerice stavi prst u akvarij budući da će rado prihvatiti svaku hranu, a “migoljavi” dječji prst im izgleda kao prava poslastica.

Dakle, iako se ne radi o “pravoj” pirani, imate vrlo dugovječnog ljubimca (žive i do 20 godina) kojem što prije morate osigurati društvo i veliki akvarij (500 i više litara) kako bi se mogao razviti do svog punog potencijala.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr