Povratak

Paraziti na ribici - riblja uš

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ribice pajčolanke koje po repu imaju tzv.nametnike, koji mrdaju nogicama. Tražim pomoć jer ne znam što bi moglo biti. 
Hvala, Ante

O: Najvjerojatnije se radi o ribljoj uši, nižem raku iz porodice Argulus koji imaju prilagođeno rilo kojim se pričvršćuju za domaćina i sišu mu krv.

Najveća opasnost prijeti od sekundarnih bakterijskih infekcija koje nastaju na mjestu gdje je koža oštećena kao posljedica prodora rila.

Nametnike je potrebno mehanički odstraniti, a ribe tretirati preparatima protiv parazita te preventivno i protiv bakterijskih infekcija.

Ribe se tretiraju na način da se odgovarajući preparat otapa u akvarijskoj vodi. Konkretno, u Vašem slučaju bih preporučio JBL-ov preparat Ektol cristal koji efektivno djeluje kod problema s parazitarnim i gljivičnim oboljenjima, kao i bakterijskim infekcijama te može poslužiti kao preventiva za iste.

Ukoliko se sekundarne bakterijske infekcije ipak razviju, možete koristiti bilo koji od mnogobrojnih preparata na tržištu za tu namijenu,  kao što je FMC (Dajana Pet), ili primjerice Furanol (JBL).