Povratak

Plivanje po površini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam akvarij od 40 l i s 4 ribice. Dvije od njih (crvenkapicu i pajčolanku) imam već dugo. Prije par mjeseci kupila sam i jednu zlatnu ali ne znam kako se zove (tanka je, žutkaste boje, nema puno peraja) i prije 2-3 dana kupila sam i crnog teleskopa. Nešto ga stalno povlači na površinu. I prije sam imala teleskopa i iste takve probleme i onda je ta ribica uginula pa se bojim da će i ova uginuti. Možete li mi pomoći i reći što da učinim? I možete li mi reći koja je to vrsta ribice koju imam? Nadam se da će vam opis barem malo pomoći. S poštovanjem, Dora

O: Prema Vašem opisu vjerojatno se radi o ribici karas sarasa komet.

Što se pak teleskopa tiče, plivanje u nefiziološkom položaju najčešće je posljedica upale plivaćeg mjehura. Upala je najčešće posljedica bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih infekcija, a može nastati primarno lokalizirana na zračnom mjehuru ili kao posljedica širenja sa mjesta žarišta infekcije negdje drugdje u organizmu.

Plivaći mjehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega. Stijenka plivaćeg mjehura ima mnogobrojne krvne žile, a ispunjen je plinom kojeg u većini čini dušik (83 - 84 %), zatim ugljični dioksid i kisik. Njegova funkcija je održavanje ravnoteže i tvorba plinova unutar njega. Kako je specifična težina ribe gotovo jednaka specifičnoj težini vode, plivaći mjehur je izrazito bitan, jer njegovo smanjenje "vuče" ribu na dno, a širenjem se pak riba diže u gornje slojeve vode. Upala se često komplicira rupturom (puknućem) plivaćeg mjehura. Ovakvo stanje je teško predvidjeti, te se dešava najčešće iznenadno. Upala zračnog mjehura može se i proširiti na druge organske sustave, što vrlo brzo dovodi do septikemije i konačno uginuća.

Na žalost, na našem tržištu ne postoji adekvatna terapija koja bi dala zadovoljavajuće rezultate liječenja. Najveću problematiku predstavlja činjenica da se ipak problem ne zadržava samo na upalnim promjenama, već često dolazi i do rupture stijenke plivaćeg mjehura, zbog promjene tlaka.

Možete pokušati eventualno s lijekom širokog spektra djelovanja, kao što je Medi Mor od Aquarium Munstera. Ovaj lijek djeluje na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije, a kod primjene važno je držati se uputa koje propisuje proizvođač.

Također, vrlo slični simptomi vidljivi su i nakon što se ribica naglo najede (prejede) kada dođe do opstipacije, a kao posljedica opstipacije riba ne može kompenzirati plovnost tj. puna je plinova koji je dižu na površinu. Ako ste primijetili ovu pojavu nakon hranjenja, pokušajte ribe haniti više puta dnevno vrlo malim količinama hrane (par listića po glavi) kako biste izbjegli gore spomenutu situaciju.

Zatim, plivanje prema površini ili po površini najčešće je posljedica neadekvatne aeracije akvarija. Iako bi u tom slučaju simptome pokazivale i ostale ribice u akvariju, svakako provjerite aeraciju vode u akvariju jer ako je nedovoljno kisika u vodi, ribica pokušava s površine "uhvatiti" kisik.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr