Povratak

Plivanje po površini - mogući zdravstveni problemi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U akvariju od 11l držim četiri ribice,tri zlatne i jednu teleskopsku.Jednom sam im u akvarij ubacila dvije manje hladnovodne ribice. Sve je bilo u redu. Skupa su se igrale u akvariju i zlatne su ribice stalno bile u pokretu. Nakon dužeg vremena sam rođaku dala te dvije male ribice. Nakon 3-4 dana jedna zlatna ribica se u potpunosti promijenila. Odvojila se od drugih ribica i neprestano "visi" na površini, drži skupljen rep i peraje, izbjegava hranu a u blizini škrga pojavila se nekakva bijela crta. Odvojila sam je od drugih ribica i usula joj malo soli. I dalje izbjegava hranu i nepomično stoji na površini! Hranim ih "Nutron Goldredom" i "Araminom", a u vodu sipam kapi za neutralizaciju klora i kloramina:"AQUASANA GOLD".

A druga zlatna ribica se izvrće na bok i nešto je neprestano vuče prema gore. U čemu je problem s njima?
Mia

O: Plivanje po površini najčešće je posljedica neadekvatne aeracije akvarija ili bolesti plivaćeg mjehura. Svakako provjerite aeraciju vode u akvariju jer ako je nedovoljno kisika u vodi, ribica pokušava s površine "uhvatiti" kisik. Infekcije unutar organizma, koje su najčešće bakterijske etiologije, širenjem mogu zahvatiti plivaći mjehur ili se čak primarno mogu lokalizirati na samom plivaćem mjehuru, odnosno njegovim stjenkama. Plivaći mjehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega. Stijenka plivaćeg mjehura ima mnogobrojne krvne žile, a ispunjen je plinom kojeg u većini čini dušik 83 - 84 %, zatim ugljični dioksid i kisik. Njegova funkcija je održavanje ravnoteže i tvorba plinova unutar njega. Kako je specifična težina ribe gotovo jednaka specifičnoj težini vode, plivaći mjehur je izrazito bitan, jer njegovo smanjenje "vuče" ribu na dno, a širenjem se pak riba diže u gornje slojeve vode.

Od bolesti plivaćeg mjehura najčešće se javljaju upala uzrokovana mikroorganizmima, ruptura, koja se često dodatno komplicira bakterijama, a može biti i posljedica širenja metiljavosti.

Ovakvo stanje je teško predvidjeti, te se dešava najčešće iznenadno. Ruptura može nastati primarno, a može biti i posljedica infekcija bakterijskog ili parazitarnog porijekla.

Takve infekcije ne moraju biti uvijek primarno vezane s plivaćim mjehurom, već se mogu odigravati i na drugim mjestima i organima u organizmu, a krvotokom kada dođe do septikemije zahvaćaju i druge organe.

Primijetili ste i bijelu crtu u blizini škrga. Ovakvo stanje upućivalo bi na bakterijsku infekciju koje su uzročnicima niza bolesti u ribica. Bakterijske infekcije mogu se lokalizirati na određene dijelove tijela (peraje, repovi, škrge itd)., a mogu se i generalizirati po čitavom tijelu, pa čak i unutar organizma. Infekcije nastaju uslijed različitih uzroka: prljava i/ili prehladna voda, prenapučenost akvarija, jednolična i nedostatna ishrana, stres. Zatim, nastaju sekundarno nakon ozlijeđivanja kože parazitima ili mehanički (grizenje ili napadanje druge ribice). Kod bakterijske infekcije, peraje ili ljuskice izlizane su ili poderane, s crvenom crticom i bijelim ili ružićastim rubovima. No, vrlo slični simptomi su i u slučaju previsokih koncentracija amonijaka ili nitrata te pH tako da svakako provjerite te parametre.

Za vrijeme liječenja temperaturu vode povisite, i to postepeno, 1-2 stupnja dnevno i do 32°C. Na isti način se temperatura postepeno i snizuje nakon provedene terapije. Kako ste naveli, već ste stavili sol. Kod liječenja se obično upotrebljava 10 - 30 g soli na litru vode (jedna jušna žlica na svakih 50 litara vode). U suprotnome upitna je učinkovitost. Pokušajte sa nekim od sredstava sa širokim spektrom djelovanja kao što je Medi Mor od Aquarium Munstera, te multivitaminskim pripravcima. Držite se uputa proizvođača.

Akvarij u kojem držite ribice je premali. Ono što Vam mogu savjetovati je da svakako ribice premjestite u veći akvarij, a optimalna veličina bi bila oko 40 litara. Svakoj ribici bi trebalo omogućiti 1-2 litre vode na svaki centimetar dužine, uzevši u obzir veličinu koju postignu kao odrasle jedinke. Prenapučenost akvarija dovodi do stresa, što ribice čini podložnima bolestima. Problem kod tako malih akvarija je i često mijenjanje vode. Promjenom vode mijenjamo i cjelokupni prirodni medij u kojem ribice žive, remetimo biološku ravnotežu akvarija. Filter bakterija, koja je od velike važnosti, u tako kratkom roku se ne može obnoviti, pa dolazi do gomilanja amonijaka u vodi, koji je vrlo toksičan za ribice. Da bi uopće potaknuli stvaranje filter bakterije, možemo koristiti različite filter medije. No u tom slučaju Vam treba veći akvarij, u kojem se može smjestiti adekvatna filtracija i aeracija.

Imajte na umu da bi trebalo ribicama pružiti što adekvatnije uvjete, da bi što rjeđe uopće dolazilo do zdravstvenih problema.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr