Povratak

Plivanje ribice u nefiziološkom položaju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani,molim za pomoć! Imam akvarij od 60 litara u kojem su se do nedavno nalazile 4 ribe (1 zlatna, 1 teleskop, 1 pajčolanka i 1 za koju se ispostavilo da je koi riba, a prodali su mi je pod karasa!). Imamo i filter i zračnu pumpu i sve uvjete u akvariju po prporuci Vaših akvarista. Do neki dan sam ribe hranila 3 puta dnevno jer sam imala dojam da su stalno gladne, a prije tjedan dana sam koia udomila u jezerce i tako ga vjerojatno usrećila, a usput i ove 3 ostale ribicejer je on bio strašno nemiran. Uglavnom, od prije 2 dana pajčolanka se malo umirila i često miruje na jednom mjestu naglavačke. Imam dojam da joj je trbuh napuhnut. Sigurno se ne mrijesti jer sam to već prošla s drugim ribicama.

A i ove 2 nisu za nju zainteresirane. Tu i tamo zapliva, za hranu je najnormalnije zainteresirana, ali ovo kad miruje izgleda grozno. Nisu joj ljuske napuhane, niti oči promijenjene i općenito ne vidim nikakve promjene na njoj. Unaprijed hvala!
Srdačan pozdrav, Goga

O: Iako su ribice relativno jednostavni organizmi, kontrola plivanja je dosta kompleksna. Česti je slučaj da ribice izgube kontrolu nad plivanjem i/ili održavanjem ravnoteže - plivaju na lijevoj ili desnoj strani, naopako, spiralno, okomito ili samo plutaju u akvariju. Često plutaju ili plivaju blizu površine ili kao da su zaglavljene na dnu akvarija.

Plivanje je u ribica pod kontrolom živčanog i mišićnog sustava i normalno je ako oni "rade" besprijekorno. Uzgon je u ribica pod kontrolom plivaćeg mjehura. Mnogi poremećaji dovode do abnormalnosti u plivanju pa čak i okomitog plivanja. Svaka bolest koja zahvaća živčani, mišićni sustav ili plivaći mjehur može uzrokovati abnormalnosti u plivanju. Također, svaka bolest ili stres koji mogu dovesti do oslabljenja organizma, dovode do nesposobnosti normalnog plivanja te je česti slučaj naopakog plivanja u onih ribica koje su znatno bolesne.

Kod identifikacije uzroka treba u obzir uzeti nekoliko mogućih problema. Najprije, treba provjeriti uvjete u akvariju (parametre vode - temperatura, aeracija, vrijednosti nitrita, nitrata, pH, tvrdoća vode,...), pokvarena hrana, vanjske promjene na tijelu ribice koje bi upućivale na bakterijsku, virusnu ili parazitarnu infekciju.
 
Plivanje u nefiziološkom položaju najčešće je posljedica upale zračnog mjehura. Upala je najčešće posljedica bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih infekcija, a može nastati primarno lokalizirana na zračnom mjehuru ili kao posljedica širenja sa mjesta žarišta infekcije negdje drugdje u organizmu. Upala zračnog mjehura može se i proširiti na druge organske sustave, što vrlo brzo dovodi do septikemije i konačno uginuća.

Također, vrlo slični simptomi vidljivi su i nakon što se ribica naglo najede (prejede) kada dođe do opstipacije, a kao posljedica opstipacije riba ne može kompenzirati plovnost tj. puna je plinova koji je dižu na površinu. Ako ste primijetili ovu pojavu nakon hranjenja, pokušajte ribe haniti više puta dnevno vrlo malim količinama hrane (par listića po glavi) kako biste izbjegli gore spomenutu situaciju.

Najprije provjerite parametre vode jer je loša kvaliteta vode pogodovan faktor za razvoj ili nastanak bolesti. Preventivno možete akvarij tretirati preparatima širokog spektra kao što su FMC (Dajana PET), Goldmed (Tetra) i Medi Mor od Aquarium Munstera. Ovaj lijek djeluje na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije, a kod primjene važno je držati se uputa koje propisuje proizvođač. Također imunološki status ribica možete ojačati davanjem multivitaminskih pripravaka.

Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.

Dodatne informacije o napuhnutosti u ribica možete pročitati i na sljedećim linkovima:
http://www.pet-centar.hr/content/view/2935/70/
http://www.pet-centar.hr/content/view/616/70/
http://www.pet-centar.hr/content/view/3149/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr