Povratak

Pojava crnih mrlja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije zlatne ribice i unazad tjedan dana sam primjetila da se jednoj na perajama pojavila crna crta. Danas vidim i crne flekice na području oko usta i po tijelu. Zanima me šta bi to moglo biti i kako da to liječim.
Hvala,
Davorka.

O: Tamna područja u vidu točkica ili flekica na tijelu ribica mogu biti posljedica pigmentacije, ali i bakterijskih oboljenja. Promjene u pigmentaciji često se dešavaju kod zlatnih ribica, pa tako i gotovo pola tijela može promijeniti boju.

Ako su takve promjene posljedica bakterijske infekcije, mogu se manifestirati kao krvni podljevi ili oštećenja tkiva peraja i drugih dijelova tijela. Infekcija može biti lokalizirana na pojedinim dijelovima tijela ili se može generalizirati po čitavom tijelu, pa i zahvatiti unutrašnje organe. Unutarnje infekcije u većini slučajeva ne daju vanjske klinički manifestne znakove bolesti, pa je liječenje u tom slučaju i upitno, jer vrlo često se s liječenjem započinje prekasno. Vanjske infekcije mogu biti primarne, a i sekundarne nakon septikemije i širenja infekta iz unutrašnjih organa na druge dijelove tijela. Dakle, ako su prisutni vanjski znakovi bolesti, to ne znači da se infekt lokalizirao samo na vanjske dijelove tijela, već postoji mogućnost da su zahvaćeni i unutarnji organi ribice.

Ovakve promjene rezultiraju promjenom u ponašanju ribice, pa često borave samo na jednom dijelu akvarija, na dnu ili površini, otežano plivaju i uzimaju hranu ili ju nikako ne uzimaju, te ribica vidljivo rapidno gubi na težini. Infekcija vrlo brzo zahvaća i druge ribice, te je vrlo bitno djelovanje vlasnika na vrijeme. Ako se zaista radi o bolesti crnih točkica, na našem tržištu nažalost ne postiji adekvatna terapija. Ukoliko se Vaša ribica normalno ponaša i uzima hranu, vjerojatno se samo radi samo o pojačanoj pigmentaciji. Ono što Vi možete napraviti je preventivno tretiranje čitavog akvarija s preparatima širokog spektra djelovanja, koji djeluje i na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije. Bolesti bakterijske etiologije vrlo su često sekundarna pojava nakon virusnih ili gljivičnih infekcija, ako su primarno nastale, često se kompliciraju gljivičnim i parazitarnim infekcijama.

Obratite pozornost i na uvjete u akvariju, temperaturu vode (za hladnovodne ribice ne bi smjela prelaziti 26ºC, osim za vrijeme liječenja), filtraciju, osvijetljene, kemijski sastav vode (pH, amonijak, nitriti, nitrati, tvrdoća vode itd.), litražu akvarija s obzirom na broj ribica (na svaki centimetar ribice, trebalo bi osiguratio 1-2 litre vode). Neadekvatni uvjeti u akvariju dovode do stresa, pada imuniteta i pojave bolesti. Za podizanje imunoškog statusa možete koristi vitaminske preparate.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr