Povratak

Pojava smeđih algi u akvariju i kako ih se riješiti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prijatelj ima akvarij od 25 litara sa grijačem, filterom i rasvjetom od 11w. Podlogu čine vulkanit i šljunak. Posađeno je nekoliko biljaka. Akvarij je formiran prije 2 tjedna. Za sada su jedini stanovnici 2 puža jabučara. Nakon prvog tjedna po listovima biljaka, šljunku i na panju (panj je dobro prokuhan) pojavile su se nekakve žuto-smeđe mrvičaste nakupine. Sve u akvariju je pokriveno time, a voda ima miris po plijesni. Listovi biljaka su počeli žutjeti. Zbog neznanja, svjetlo je bilo upaljeno po 15 ili 16 sati dnevno. Znate li možda kakva je to pojava i je li možda uzrokovana prekomjernim osvjetljenjem, te kako se toga riješiti?
Unaprijed zahvaljujem, Tihana

O: Smeđkaste nakupine koje su se pojavile u Vašem akvariju, vjerojatno su smeđe alge, koje su česta pojava kod novoformiranih akvarija. Čak i uz dobru filtraciju, redovno čišćenje šljunka i djelomične izmjene vode, ova pojava nije rijetkost.

Smeđe alge nastaju kao rezultat loših uvjeta u akvariju. Jedini način da ih se riješi je promjena velikog dijela vode, poboljšanje kvalitete života u akvariju te tretiranje nekim preparatom protiv algi. Razlog nakupljanju algi može biti i prevelika količina svjetla: ili imate prejake žarulje koje su i predugo upaljene ili je akvarij na sunčevom svjetlu. Iskustvo je pokazalo da su se alge redovito javljale u akvariju sa običnim žaruljama, nakon prelaska na fluorescentne cijevi, alge su nestale. Loš kemijski sastav vode, također može biti razlog stvaranju algi pa bi trebalo provjeriti kemijski sastav koji uključuje tvrdoću vode, pH, nitrite, nitrate, amonijak itd. To možete napraviti pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama. Također, neadekvatna filtracija može rezultirati pojavom algi. Najčešće su uzrok više ovih faktora zajedno.

Alge se uklanjaju mehanički, kemijski i biološki. Već sama promjena vode i smanjivanje osvijetljenja dovesti će do poboljšanja. Kod promjene vode koristite već pripremljenu vodu sa sredstvima Aquatan, Aqua safe ili Nitrivec. Očistite i prokuhajte sav dekor u akvariju koji se može prokuhavati, filter očistite u pripremljenoj vodi a stakla možete očistiti običnom kuhinjskom spužvom (grublja strana) ili akvarijskim magnetima za staklo. Jedan magnet se stavlja unutar akvarija (grublji) dok se drugi stavlja izvan akvarija. Pošto jedan drugog privlače, povlačenjem vanjskog magneta vuče se i unutarnji koji čisti staklo. Prilikom čišćenja pripazite da između magneta ne zapne šljunak, jer će izgrebati staklo akvarija. Magnet je vrlo funkcionalan ako se akvarij redovno održava. Kada akvarij duže vremena bude prepušten nebrizi, na staklo će se uhvatiti alge koje nije moguće ukloniti magnetom.

Za vodu možete koristiti slijedeća sredstva protiv algi: Dajana Pet Algicid, Algovec, od Tetre, Green-x od Hagene, Algo stop fix od Tetre a može se koristiti i antibiotik eritromicin. Antibiotici neka budu rješenje samo u krajnjoj nuždi, jer osim algi uništavaju i pozitivnu floru u akvariju, što može dovesti do drugih problema. Ako je vaš akvarij izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, preselite ga na drugo mjesto, a za osvijetljenje su najkorisnije Sun Glo lampe, prema veličini akvarija sa radom od 8-10 sati dnevno.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr