Povratak

Poželjne pH vrijednosti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 50 l, kojega sam napunio vodom prije 7 dana, te zasadio bilje.Pustit ću ga oko 2 tjedna da radi bez ribica. Mjerenjem vode dobio sam vrijednost ph 8,5. Koliki ph treba biti i kako ga smanjiti? Imam još jedno pitanje: na staklu sa unutarnje strane pojavile su mi se neke bijele mrlje. Danas sam ih očistio magnetom. Zanima me šta je to?
Pozdrav, Krešimir

O: Poželjne pH vrijednosti ovise o vrsti riba koje planirate držati. Neke vrste preferiraju niži, a neke visoki pH.

Tako, primjerice, ribe iz amazonskog sliva preferiraju niže pH od, primjerice, ciklida iz afričkog jezera Malawi.

Bitno je napomenuti kako su vrijednosti pH usko povezane uz tvrdoću vode i to karbonatnu tvrdoću (KH), gdje karbonati djeluju kao puferi, odnosno u tvrđoj vodi su pH vrijednosti više nego u mekanoj vodi.

pH možete korigirati pomoću komercijalnih pripravaka koji se mogu pronaći na tržištu kao što su pH minus/plus (Sera), pH Adjust (Nutrafin) i sl.

Ph možete sniziti i pomoću drveta Mangrova koje djeluje dekorativno, a u vodi otpušta tanine koji potamnjuju vodu te joj snižavaju pH.

Većina komercijalnih riba dobro podnosi pH vrijednosti od oko 7-7,2 stupnja. Naravno ova vrijednost je navadena isključivo kao orijentacija, te se mora prilagoditi svakoj pojedinoj vrsti.

Što se tiče bijelih naslaga na staklu, one su uobičajena pojava u novim akvarijima, te se zbog toga ne morate zabrinjavati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr