Povratak

Početnik u akvaristici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Upravo sam našla vašu stranicu putem Googla i ugledala dio "pitajte naše veterinare". To me je obradovalo jer posjedujem dvije zlatne ribice samo 7 dana. Nikada nisam imala prije kućne ljubimce niti znam kako ih odrzavati, hraniti... Objasniti ću Vam kako to ja činim, a vi me molim Vas ispravite ako griješim i posavjetujte o budućem održavanju. Naime, ja i ne znam koja je to vrsta zlatnih ribica. Dobila sam ih i rekli su mi samo to da nisu takozvane toplovodne. Nalaze se u akvariju pravokutnog oblika i njegova veličina je 20x10. Hranim ih jednom dnevno i mijenjam vodu takoder jednom dnevno jer one obilno izbacuju izmet, koji pluta, pa i nije baš interesantno to vidjeti.

A vodu koju stavljam je stajaća voda iz boce koju sam predhodni dan napunilla. I još nešto: primjetila sam da imaju par točkica na tijelu koje izgledaju kao da im je krljušt otpala. Unaprijed hvala! Indira

O: Na svaki centimetar ribice trebalo bi osigurati 1-2 litre vode, stoga je akvarij koji sada imate premali i trebali bi im omogućiti veći akvarij. Vodu prije stavljanja u akvarij trebalo bi pripremiti sredstvima za pripremu vode. Pohvalno je što koristite odstajalu vodu, no svakako koristite i sredstva koja vežu teške metale i klor, te umanjuju stres ribica. Stres se tim više povećava time što svakodnevno mijenjate vodu, a na taj načun mijenjate i kompletno prirodno okruženje. Upravo zbog toga ne stignu se u vodi razviti korisni mikroorganizmi, što dodatno slabi imunološki status ribica i dovodi do pojave bolesti.

Najčešći uzroci stresa su: loša kvaliteta vode - velika količina nitrata, velike osilacije u temperaturi, previše riba u akvariju ili premali akvarij, pogrešan pH, loš kemijski sastav vode, manjak kisika u vodi itd.

Ako ste u mogućnosti, osim većeg akvarija osigurajte im i adekvatnu filtraciju, kako bi voda što duže ostala čista  te ćete na taj način rijeđe mijenjati vodu u akvariju.

Ribice se hrane 1-2 puta dnevno u vrlo malim količinma, a sve ono što padne na dno akvarija je višak, koji dodatno onečišćuje vodu.

Točkice koje opisujete su rezultat kao i sve ostale bolesti, neadekvatnih uvjeta u akvariju. Oboljena različitih etiologija mogu rezultirati pojavom točkica. Najčešće se ipak pojavljuju bijele točkice, kao rezultat parazitarne infekcije, a poznate pod nazivom Ichthiophtiriosis. Osim parazita, pojavu točkica mogu uzrokovati i bakterijske infekcije, no u tom slučaju su točkice tamnije boje.

Preporučam uz promjenu uvjeta u akvariju i korištenje vitaminskih preparata, kako bi ojačali imunološki status ribica i ubrzali oporavak, dakako uz lijek. Za liječenje možete koristiti sredstvo pod nazivom Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja protiv različitih uzročnika.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr