Povratak

Početnička pitanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Malo sam čitao vašu stranicu jer sam dobio ribice prije tjedan dana. Jedna zlatna i šarena. Koliko sam pročitao, treba se mijenjati 1/3 puta u 2-3 tjedna (provjeravam dali je ta informacija sigurna). A pročitao sam i kako mnogima ribice ugibaju. Pošto ja to ne želim da se to dogodi, želio bi znati sve potrebne informacije koje bi trebao znati. Znam da se mijenja redovito voda, hrani 1/2 puta i to je to, dali još nešto trebam znati? I zašto se ne smije staviti prst u vodu?
Hvala u naprijed! Ken

O:  Na svaki centimetar ribice preporučljivo je osigurati 1 - 2 litre vode.

Vodu prije stavljanja u akvarij trebalo bi pripremiti sredstvima za pripremu vode, koja vežu klor i teške metale, te umanjuju stres u ribica. Ako imate akvarij veći od 50 litara, 1/3 vode se mijenja svaka 2-3 tjedna. No, ako je to manji akvarij ili akvarij bez filtracije, vodu ćete mijenjati puno češće, pa i nekoliko puta tjedno (kugle od 10 litara). Stres se tim više povećava time što svakodnevno mijenjate vodu, a na taj način mijenjate i kompletno prirodno okruženje. Upravo zbog toga ne stignu se u vodi razviti korisni mikroorganizmi, što dodatno slabi imunološki status ribica i dovodi do pojave bolesti. Uvijek treba koristiti odstajalu vodu. Najčešći uzroci stresa su: loša kvaliteta vode - velika količina nitrata, velike osilacije u temperaturi, previše riba u akvariju ili premali akvarij, pogrešan pH, loš kemijski sastav vode, manjak kisika u vodi itd. Kemijski sastav vod (pH, nitriti, nitrati, amonijak itd.) možete provjeriti pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama.

Ako ste u mogućnosti, osim većeg akvarija osigurajte im i adekvatnu filtraciju, kako bi voda što duže ostala čista te ćete na taj način rijeđe mijenjati vodu u akvariju. Temperatura u akvariju za hladnovodne ribe ne bi smijela prelaziti 26ºC, jer se na višim temperaturama ubrzava metabolizam. Više temperature se preporučuju iznimmno u toku liječenja. Osvijetljenje u akvariju treba biti prisutno 10-12 sati dnevno.

Ribice se hrane 1-2 puta dnevno u vrlo malim količinama, a sve ono što padne na dno akvarija je višak, koji dodatno onečišćuje vodu.

Nije preporučljivo stavljati prste u akvarij zbog potencijalnih mikroorganizama koje bi mogli unijeti.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr