Povratak

Prepoznavanje spola - pajčolanka, teleskop, riba balon, corydoras i ancistrus

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam sedam hladnovodnih ribica (pajčolanka x 3, teleskop x 1, riba balon x 1, koridoras x 1, ancistrus x 1) pa me zanima kako im odrediti spol.
Zahvaljujem,
Maja

O: Spolni dimorfizam kod pajčolaniki i teleskopa (Carassius auratus) nije izražen, odnosno postoje određene razlike među spolovima, ali ih je jako teško uočiti. Mužjaci, za razliku od ženki, na operkulumu (škržnom poklopcu) mogu imati izražene slabo vidljive mrlje svjetlije boje, ali to nije pravilo.

Za ribu balon (Baloon molly ili Pajčolanka pearl) Vam ne mogu ponuditi precizan odgovor jer nisam siguran o kojoj se vrsti radi. Ako je u pitanju Pajčolanka pearl, odnosi se gore navedeno. Ako se radi o Ballon mollyju, spol se lako može utvrditi. Kod mužjaka je podrepna peraja modificirana u spolni organ (gonopodij) koji je duguljast, za razliku od ženki, kod kojih je ta peraja lepezasta.

Mužjaci corydorasa su, gledani odozgo, nešto izduženiji od ženki, koje su više "trokutaste", a leđna peraja kod mužjaka je nešto duža, dok je kod ženke kraća i zaobljenija.

Mužjaci ancistrusa, nakon što postanu spolno zreli, imaju jače izražene "bodlje", odnosno izrasline na glavi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr