Povratak

Prezimljavanje mladih karasa u vrtnom jezeru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam vrtno jezero kapaciteta oko 500 litara i dubine na najdubljem djelu 1 metar, i u njemu imam četiri odrasle zlatne ribice (karasa). Prije 20-ak dana primjetio sam male, tek izlegle ribice. One odlično napreduju, bez obzira na to što su u jezeru zajedno s odraslim jedinkama i po mojoj procjeni ima ih više od 10 komada. Pošto dolazi zima, zanima me hoće li male ribice preživjeti zimu na dnu jezera poput odraslih? Prošle zime su odrasle ribe prezimile u jezeru bez ikakvih problema, pretpostavljam da bi i ove mlade ribice, ali ipak Vas molim za vaše stručno mišljnje... I da, živim na području Zagreba, tako da zimske temperature od -15°C nisu rijetkost! Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem, Mihael

O: Teško je prognozirati hoće li ribice preživjeti. Naime, mrijest karasa se u prirodi uobičajeno odvija krajem proljeća, odnosno početkom ljeta. Tako omriješćene ribe su prije dolaska zime “stare” nekoliko mjeseci, a samim time i spremnije za prezimljavanje.

Mišljenja sam da će ribe vjerojatno preživjeti ukoliko se jezerce u potpunosti ne zamrzne, a ribe su prije zime bile kvalitetno hranjene te su posljedično u dobroj kondiciji.

Temperatura zraka nije toliko bitna za prezimljavanje. Naime, ribe se potpuno umire (prestanu uzimati hranu) kada temperatura vode padne ispod 13-15°C. Temperatura vode ispod leda iznosi konstantnih 4°C što ribe u dobroj kondiciji bez problema podnose.

Problem može nastati zbog nedostatka kisika zbog čega je potrebno napraviti „otvore“ u ledu ukoliko se jezerce zamrzne. U pravilu se jezerca dubine cca 1 m u zagrebačkoj regiji nikada ne zamrznu do dna, tako da po tom pitanju ne bi smjelo biti problema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr