Povratak

Prilagodba riba na novi akvarij

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar,Drvinje 1, Zagreb

P: Imao sam dva teleskopa u akvariju od 20l, jedan je uginuo. Iz jedne od tema sam zaključio da imam sve uvjete u akvariju da ne bude problema, te sam na preporuku prodavačice na 20l vode metnuo 10ml JBL Biotopol Red kako piše i na pakovanju. Međutim, preživjeli telaskop je prvi dan bio aktivan i od onda je stalno na dnu akvarija, totalno miran dok ga ne nahranim i oživi dok se ne najede. Opet na preporuku prodavačice sam ubacio još dva, da nije sam, i od ta dva jednom se automatski spustila leđna peraja i totalno je usporen, kao da će se desiti kao i sa ovim što je na dnu, stalno pokunjenih peraja, dok treći juri akvarijem non-stop. Ne znam šta se dešava i gdje griješim?

Da napomenem, ribice su zdravog izgleda, osim pokunjenosti, znači nema pjegi niti da se grizu ni ništa. Hvala, Goran

O: Za vrijeme aklimatizacije, odnosno prilagodbe riba na novi akvarij vrlo često dolazi do ugibanja riba. Prihvatljivi gubici u tom periodu kreću se na razini 10-15 % novonaseljenih riba, pogotovo kod akvarista početnika.

Ponašanje koje ste Vi opisali karakteristično je za ribe koje su pod stresom. Osim samog transporta i naseljavanja u novu sredinu, stres mogu izazvati i razne bolesti riba koje se ne moraju manifestirati na Vama vidljiv način. Moram napomenuti da je transport i naseljavanje u nove akvarije okidač za neke bolest koje su vrlo dobro poznate u akvaristici, a povezane su s mehanizmom stresa kada dolazi do općeg pada imuniteta što olakšava patogeno djelovanje uzročnika bolesti.

Jedna od karakterističnih bolesti u novim akvarijima je Ichtio, parazitarno oboljenje koje se manifestira sitnim bijelim točkicama poput ospica (što se kod teleskopa vrlo lako uočava). U početnim  fazama bolest se lako suzbija povišenjem temperature vode i primjenom terapije preparatima na bazi metilenskog modrila poput Costapura (SERA), Bioichta (Dajana Pet) ili Punctola (JBL).

Kada dobro zaciklirate svoj akvarij te se ribe u njemu udomaće, potrebno je organizirati karantenski akvarij za svaku novu ribu koju planirate naseliti u akvarij kako bi se izbjegao unos novih uzročnika bolesti.

Pretpostavljam kako se u Vašem slučaju radi o novoformiranom akvariju te da se procedura karantene nije u potpunosti poštovala. Na taj način, nažalost, nije moguće postaviti preciznu dijagnozu.

Ukoliko se ribe nastave čudno ponašati i eventualno ugibati, a ne primjetite gore navedene bijele točkice, preporučam Vam neki od preparata širokog spektra djelovanja kao što su Medimor ili FMC.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr