Povratak

Priprema biljke kupljene s košaricom prije stavljanja u akvarij

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic web1


Odgovara:
Vladimir Kordić, mag. ing. agr.
Pet centar

P: Da li živu travu treba izvaditi iz plastike koja dođe kada se kupi i da li treba šta kupiti još za nju ili samo se stavi u kamen koji se nalazi u akvariju? Hvala, lp, Bojan

O: Biljke kupljene s košaricom prije stavljanja u akvarij treba pripremiti.

Preporuča se biljku izvaditi iz košarice i nježno ukloniti vatu s korijenskog sustava. Nakon skidanja vate, korijen škarama treba malo skratiti (ovisno o duljini i razvijenosti korijena) te biljku dezinficirati kupkom u blagoj otopini hipermangana (kalijev permanganat). U otopinu se ne smije uroniti korijen, nego samo zeleni bio biljke.

Većina akvarijskih biljnih vrsta se sadi u podlogu (šljunak, pijesak) različite granulacije. Krupnija granulacija (2-3+ mm) ide na dno akvarija, a na nju se postavlja sitniji šljunak/pijesak (1-2 mm).

Ukoliko ste u mogućnosti, između šljunka različitih granulacija postavite gnojivo. Gnojivo uglavnom izgleda kao zemlja pa se pri postavljanju treba paziti da se sa svih strana prekrije dovoljno debelim slojem šljunka kako ne bi zamutilo vodu. Ukoliko se ne koristi „zemljano gnojivo“, biljke je potrebno redovito prihranjivati tekućim gnojivima, a za zahtjevnije vrste preporuča se korištenje CO2 sustava.

Ne smijemo zaboraviti ni odgovarajuću rasvjetu bez koje bilje neće dobro rasti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr