Povratak

Problem s algama i suzbijanje algi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molio bih vas za savjet u vezi s problemom rasta algi. Na kamenoj pećini koju imam u akvariju, ali i na komadu mangrova, su se pojavile neke zelene alge. Svjetlo u akvariju nije prejako (samo jedna lampa od mislim 15W) i gori 10-11 sati dnevno, koliko sam čitao da je najbolje. Postoji li neko sredstvo kojim bih mogao uništiti te alge? Ili mi preporučujete da uzmem neku ribu algojeda? Od čistača u akvariju imam samo ancistruse koji mi ne izgledaju zainteresirano za jesti te alge.

Unaprijed hvala i pozdrav, Marko

O: Problemi s algama su vrlo kompleksne prirode. Mehanizam nastanka algi je vezan uz „režim“ osvjetljenja i eventualni višak „hranjiva“, odnosno različite disbalanse u kvaliteti (kemijsko-fizikalnom sastavu) vode.

Najbolji „borac“ protiv algi su biljke. Ukoliko u akvariju imate živo bilje alge se ne bi trebale pojavljivati iz jednostavnog razloga – biljke i alge su u kompeticiji za hranu.

Redoslijed najvažnijih elemenata u akvariju (kada su u pitanju biljke/alge) se može lako opisati na sljedeći način: svjetlost – CO2 – makroelementi – mikroelementi. Ukoliko su gore navedeni elementi u odgovarajućem balansu, alge se ne bi trebale pojavljivati.

Većina zelenih alga (oko 90%) živi u slatkoj vodi. Obuhvaćaju vrste od mikroskopski malenih jednostaničnih oblika (pokretni i nepokretni) do višestaničnih kolonija, ali i nerazgranjene ili razgranjene nitaste oblike, kao i alge složenije građe, koje vanjskim izgledom – jer  im je steljka često nalik na list – donekle podsjećaju na više biljke (npr. morska salata Ulva lactuca). Samo točna identifikacija algi nam može pomoći prepoznati moguće uzroke nastanka algi, a time i djelotvornu terapiju (uglavnom se to može postići ispravljanjem neodgovarajućih čimbenika).

Gotovo je nemoguće jednoznačno odrediti uzrok pojave algi u akvariju. Uglavnom se radi o „nesretnoj“ kombinaciji različitih čimbenika koji poremete biološku ravnotežu bilo da je u pitanju rasvjeta (previše ili premalo svijetla ili svijetlo neodgovarajućeg intenziteta), previše riba, poremećaj u radu biološkog filtera, višak ili manjak mikro/makrohranjiva i sl.

Dakle, problemi s algama se mogu suzbiti uspostavljanjem biološke ravnoteže u akvariju, ali za to je potrebno nešto više znanja, vremena i volje.

Biološkim putem se alge mogu suzbijati pomoću živih organizama (algojedi) poput ancistrusa (njih već imate), sijamskog algojeda, puževa (jabučari, nerite i sl.), plechostomusa, kozica itd.

Od mnogobrojnih preparata dostupnih na tržištu izdvojio bih primjerice Algexit (Easy life) ili primjerice Algo stop depo tablete (Tetra).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr