Povratak

Problem s mutnom vodom u akvariju / Suživot kraljevskog raka i riba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Trenutno moj prijatelji ima akvarij litraze oko 300 l i u njemu ima kojih 12-ak zlatnih ribica različitih vrsta. Pa me zamolio da vam se javim,posto on to nemoze. Nadam se da ćete naći problem, kod njega se to događa već duže vrijeme, voda je jako mutna, zućkaste boje. Kupovao je preparate za bistrenje vode, ali to nije ništa promjenilo, bilo je čisto kojih 2 dana, ali voda opet dođe na isto. Unutra, naravno, ima ukrasno bilje i poneke ukrasne dvorce itd. Ima orginal filter od akvarija, ali u njega ubacuje ugljen, tj. mijenja ga nakon nekog vremena pa da li možda to razmućuje vodu ili što točno jest problem u tom akvariju? Čak je nakon nekog vremena mislio da je možda riječ u hrani pa je smanjio s davanjem hrane, ali i

dalje je kako je i bilo. Ako možete štogod odgovoriti na ova pitanja, bio bih vam zahvalan. I samo još malo pitanje u vezi kraljevskog raka - zanima me da li se može kombinirati s ciklidima u akvariju od 150 l? U akvariju su za sada nigrići, trenutno su još malci oko 1 cm pa dok narastu oko 3,4 cm, razmišljao sam udomiti raka i staviti ga s njima. Svaki vaš odgovor mi dobro dođe.
Hvala, Alen

O: Voda se može zamutiti zbog nebrojeno mnogo razloga. Na žalost, po opisanom nije moguće sa sigurnošću utvrditi o čemu se radi.

Akvarij u principu predstavlja "jezero/rijeku u malom". Radi se o zatvorenom biološkom sustavu koji se sastoji od riba, bilja i eventualno ostalih organizama koji mogu biti naseljeni u akvariju. U akvariju se odvijaju različiti biološki i kemijski procesi, a cilj svakog akvariste je da u svom akvariju postigne biološku ravnotežu.

Ribe i biljke u akvariju zahtijevaju određene kemijsko-fizikalne te biološke uvjete. Kemijski sastav vode, temperatura, svjetlost i okoliš moraju odgovarati svim vrstama zastupljenim u akvariju, odnosno moraju "imitirati" uvjete kakve bi stanovnici akvarija imali u prirodi. U biološkim procesima vode akvarija vrlo značajnu ulogu imaju bakterije koje razlažu i mineraliziraju životinjske i biljne ostatke.

Prozirnost i boja vode u akvariju su indikatori kemijske i biološke stabilnosti. Mutna voda je znak da su u akvariju nastupili takvi procesi koji dovode do anaerobnog raspadanja organske materije, nestašice kisika, poremećaja fotosinteze biljaka i konačno do uginuća riba. Voda akvarija mora biti sasvim prozirna i bistra što se može postići biološkom ravnotežom u akvariju ili pak određenim postupcima filtriranja. Boja vode ovisi o kemijskom sastavu vode.

Osim navedenog, šljunak, dekor, ukrasi i slično mogu biti uzročnik problema. Ukoliko se u akvarij ubaci mangrov kao dekoracija voda će zasigurno postati tamna poput čaja budući da mangrov u vodu otpušta tanine što zatamnjuje vodu i snižava njen pH.

Pravilno održavanje filtera je od presudne važnosti, a više o tome možete pročitati ovdje.

Kraljevskog raka može se držati s ciklidima, pod uvjetom da mu osigurate dovoljno mjesta za skrivanje. Rakovi su za vrijeme presvlačenja vrlo ranjivi, a uvjeren sam da bi "nigrići" vrlo rado prihvatili poslasticu kakvu za njih predstavlja mekani zadak kraljevskog raka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr