Povratak

Problem s plivaćim mjehurom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jednu zlatnu ribicu skoro pa godinu dana i u zadnje vrijeme se čudno ponasa. Većinu vremena provodi na dnu akvarija i zanosi se u stranu, okreće se naglavačke i nema nikakva vanjska oboljenja ni promjene. Pretpostavila sam da se radi o problemu s mjehurom. Bila sam u jednom od vaših dućana i tamo su mi rekli da mi ne mogu pomoći. Ništa mi nisu dali, jedini komentar je bio da možda, nekim čudom, dođe k sebi. Zanima me da li je to uistinu tako i koji su uzroci problema s mjehurom? Nedovoljna količina vode? Nepovoljni uvjeti? Ili nesto treće?
Hvala, Martina.

O: Plivaći mjehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega, duž cijele leđne strane trbušne šupljine, odnosno predstavlja izbočinu jednjaka.Stijenke su tanke, koje mogu biti jedinstvene ili dvodijelne.

Sama stijenka plivaćeg mjehura sastoji se od mnogobrojnih krvnih žila. Plivaći mjehur ispunjen je plinom koji sadrži 83% dušika, 2% ugljičnog dioksida i 15% kisika.

Osim tvorbe plinova, plivaći mjehur ima ulogu i u održavanju ravnoteže.

Plivaći mjehur je hidrostatski organ, kako je specifična težina ribe gotovo jednaka specifičnoj težini vode, njegovim smanjenjem ribica tone na dno, a širenjem se diže prema površini vode.

Poremećaji ravnoteže u ribica najčešće su posljedica oboljenja plivaćeg mjehura. Upalni procesi na stijenci mogu biti posljedca bakterijskih ili parazitarnih (metilji) infekcija. Bakterijska infekcija može primarni zahvatiti plivaći mjehur, a može nastati i sekundarno nakon širenja procesa sa primarnih žarišta negdje drugdje u organizmu. Osim upalnih procesa često nastaju i rupture plivaćeg mjehura. Na žalost u oba slučajeva na našem tržištu, a koliko mi je poznato ni u inozemstvu ne postoji adekvatan preparat koji bi riješio ovaj problem. Za riješavanje rupture plivaćeg mjehura, koja je često posljedica patoloških procesa na samoj stijenci, jedino bi došao u obzir kiruški zahvat, kojeg je gotovo nemoguće izvesti.

Patološki procesi na okolnim organama zbog kompresije na plivaći mjehur mogu uzrokovati probleme sa ravnotežom.

Uzroci koji dovode do ovakvih problema osim infekcija, vjerojatno su vezani i za uvjete u vodi, od kemijskog sastava vode, temparature, filtracije, prenapučenosti akvarija itd. Odnosno, sve ono što dovodi do stresa i pada imuniteta, te pojave bolesti.

Problemi s ravnotežom, osim što mogu biti posljedica bolesti plivaćeg mjehura, mogu biti posljedica naglih promjena atmosferskog tlaka, a i neurološkog podrijetla.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr