Povratak

Problemi s teleskop ribicom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imala sam 2 ribice (pajčolanku i crvenkapicu) u 16 l akvariju, prije par dana dobila sam još dvije (pjčolanku i teleskop). U početku je bilo sve u redu i bez ikakvih problema, ali slijedeći dan teleskop ribica se okrenula na bok i počela plutati na površini akvarija. Odvojila sam je od ostalih ribica jer sam pomislila da će uginuti zato što nije mogla zaplivati dublje. Dan nakon toga ribica je izgledala i ponašala se sasvim normalno. Što je to uopće bilo? Hoće li se ponoviti? Ako se ponovi, što trebam učiniti?
Unaprijed hvala.
Gabriela.

O: Teleskop je jedna od varijeteta zlatne ribice, a naziv je dobila zbog svojih izbočenih očiju. Za razliku od ostalih ima dvostruku repnu peraju i leđnu. Teleskop se može vidjeti u svim tipičnim bojama zlatne ribice, ali je najčešće narančaste, crno-bijele ili crne boje. Zbog tipične građe očiju, vid im je nešto oslabljen, a prijemljiviji su od ostalih zlatnih ribica na infekcije očiju uzrokovane oštećenjem rožnice. Za teleskopa trebalo bi osigurati dovoljno velik akvarij, zahtijeva i do 40 litara vode po ribici. Vodu u akvariju trebalo bi mijenjati tjedno u dovoljnoj količini da se količina nitrita održi na granici ispod 4 ppm.

Zbog osjetljivije prirode teleskopa u odnosu na ostale zlatne ribice, parametre vode bi trebalo redovito kontrolirati.

Teleskop spada u veliku skupinu hladnovodnih ribica, te može živjeti u negrijanom akvariju. Kako proizvode velike količine organskog otpada, ovo predstavlja opasne kemikalije u vodi. Ovo se također događa iz razloga što zlatne ribice ne mogu probaviti veće količine proteina u hrani kao većina tropskih ribica. Nakupljanje tih tvari do toksične razine može se dogoditi u vrlo kratkom vremenu, što je vrlo često uzrok naglom uginuću riba.

Vrlo je bitna i površina vode akvarija, a ne sami volumen, koji uvjetuje koliko ribica može živjeti u jednom akvariju. Sa površinom je određena količina kisika koja se raspršuje i otapa iz zraka. Preporučena površina je 370 cm2 na 1 cm zlatne ribice. Ako se voda dodatno aerira pomoću zračne pumpe ili filtera u jednom akvariju može se držati veći broj ribica od preporučenog.

Iako je teleskop hladnovodna ribica, ne može tolerirati velike temperaturne promjene. Nagla promjena temperature zimi u negrijanom prostoru, kao i temperatura preko 25°C može biti štetna za zdravlje ribica.

Također, u manjim akvarijima velik je rizik od prenaseljnosti, premale količine kisika, trovanja amonijakom i nitritima.

Jedan od ključnih faktora održavanja života akvarija je razumijevanje i osiguravanje povoljnih parametara vode. Ribice mogu nastradati najviše naglim promjenama pH i temperature. Prilikom premještanja, a naročito oslabljene tijekom transporta, stres se povećava, a njihov zaštitni mukozni sloj može biti oštećen. Trovanje amonijakom najčešći je uzrok uginuća riba, a najčešće se događa kod uvođenja novih ribica gdje proces biološke filtracije nije uspostavljen, ili pH vode postane lužnat ili u slučaju prenapučenog akvarija. Kako ste naveli da u akvariju volumena 16 litara držite 4 ribice, mišljenje sam kako je to zaista premali životni prostor za njih. Teleskop je po prirodi osjetljiviji od ostalih, te je ne nepovoljne životne uvjete gotovo trenutno odreagirao. Uslijed toksične količine amonijaka u vodi, ribice se zadržavaju na površini vode kako bi dohvatile kisik za normalno funkcioniranje organizma.

Pohvala Vama što ste ga odvojili u zasebni akvarij, te mu pružili oporavak. Savjetujem Vam da ribicama osigurate veći akvarij, te pažnju posvetite kvaliteti vode. U tom slučaju ovaj problem se ne bi trebao ponoviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr