Povratak

Promjena boje bete/ Alge u akvariju/ Ribica se diže na površinu nakon jela

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatne ribice i s njima je i beta borac kojem je rep postao čudan. Počeo je mjenjati boju, izgleda kao da se osušio, a i on sam više nije onako lijepo plav, ne znam je li to bolestan nešto ili...? U akvariju su mi se namnožile neke alge. Promijenim vodu i za dva dana su opet tu (imam pumpu). I treće pitanje - jednu zlatnu ribicu mi stalno džze na površinu vode i to obično nakon što se najede, već sam je par puta stavila na dijetu i onda bude dobro, ali čim opet pojede nešto, odmah ju počne dizati na površinu. Unaprijed hvala, Petra

O: Ribe borci (Betta splendis) relativno kratko žive (cca 2 godine).

Iz maila nisam uspio saznati koliko dugo imate ribicu, da bi iz toga pokušao odrediti njezinu starost.

Promjena boje kod riba može ukazivati na veliki broj problema kao što su bakterijske infekcije, gljivična oboljenja pa sve do banalnih uzroka gubitka boje kao što je, primjerice, stres.

Široki lepezasti rep ribe borca dosta često zna nastradati zbog nasrtljivost zlatnih ribica, što onda vrlo često, uslijed opetovanog grickanja, rezultira sekundarnim bakterijskim oboljenjima. Ukoliko se kod Vaše ribe radi o bakterijskom oboljenju, a to iz dostupnih podataka nije moguće sa sigurnošću utvrditi, preporučam Vam uporabu nekog od slijedećih preparata: FMC (Dajana PET), Bactopur (Sera), Furanol (JBL) i sl. Potrebno je napomenuti kako bakterijske infecije obično zahvate sve ribe u akvarij.

Što se tiče algi u Vašem akvariju, mehanizam nastanka povezan je s količinom hrane, kvalitetom filtracije (posredno i kvalitetom vode), te, najvažnije, režimom osvjetljenja. Od previše svjetla nastaju smeđe i zelene alge (po staklu i opremi, kao i nitaste), a od premalo svjetla nastaju crne alge.

Da bi se algama oduzela hranjiva te ih na taj način reducirali, potrebno je redovito mijenjati vodu (1/3 vode svakih dva tjedna), a spužve iz filtera prati u toj vodi. Svjetlo (akvarističko) ne smije raditi duže od 12 sati ni kraće od 8 sati. Jako je bitno da akvarij nije izložen direktnom sunčevom svjetlu.

Nakon što se Vaša ribica naglo najede (prejede), dođe do opstipacije, a kao posljedica opstipacije riba ne može kompenzirati plovnost tj. puna je plinova koji je dižu na površinu. Pokušajte ribe haniti više puta dnevno vrlo malim količinama hrane (par listića po glavi) kako biste izbjegli gore spomenutu situaciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr