Povratak

Promjena boje kod ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ribicu crne boje, jutros sam primijetila da joj je polako počela odlaziti ta boja i počela je biti žućkasto-bijela. Da li će uginuti ili je počela samo mijenjati boju? Iva

O:
Vjerojatno imate ribicu teleskop. Naime, hladnovodne ribice osobito su sklone promjeni pigmentacije. Ona je jedna od varijeteta zlatne ribice, a naziv je dobila zbog svojih izbočenih očiju. Za razliku od ostalih, ima dvostruku repnu peraju i leđnu. Teleskop se može vidjeti u svim tipičnim bojama zlatne ribice, ali je najčešće narančaste, crno-bijele ili crne boje.

Zlatne ribice do treće godine života mijenjaju pigmentaciju te variraju od svjetlijih, pa do tamnijih nijansi narančasto-zlatne boje.

Promjena boje može biti i posljedica bolesti, naročito parazitarnih i bakterijskih infekcija, a može se javiti i kao posljedica stresa (bolest, promjene temperature, dolazak novih ribica u akvarij, transport itd.), što rezultira padom imunološkog statusa.

Ako na Vašoj ribici ne primjećujete neke od simptoma koji bi upućivali na infekciju (odbijanje hrane, nevoljkost za kretanjem ili neuobičajeno plivanje, vidljive promjene na koži, perajama ili ljuskama u vidu mrlja različite boje, čireva i sl.) radi se o promjeni pigmentacije koja je za njih normalna pojava i ne trebate poduzimati terapiju. U suprotnom, a u ovisnosti o simptomima, trebat ćete poduzeti odgovarajuću terapiju.

Nije na odmet da ribici ojačate imunološki sustav nekim od multivitaminskih pripravka, te ponudite dodatnu hranu za ribice Dajana Imunnal, koji jačaju imunološki sustav i ribice čine otpornijima na bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr