Povratak

Promjene na očima ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Par mjeseci imamo žensku ribicu beta borca. Sama je u akvariju, redovito mijenjamo vodu jer imamo akvarij za hladnu vodu. Jutros sam primjetila da joj je jedno oko veće od drugog, kao da je prevučeno još jednom prozirnom opnom. Normalno uzima hranu i kreće se, dok se hrani, a tada se skriva u kamenčiće na dnu akvarija. Molim vas pomozite nam sa  savjetom! Unaprijed zahvalni mali i veliki Klarići

O: Promjene na očima poput opisanih, mogu biti rezultat nekoliko različitih čimbenika.

Najgora opcija je takozvani “pop eye”, što je zapravo simptom bakterijske infekcije koja dovodi do zatajenja bubrega i posljedično nakupljanja tekućine u tijelu ribe, zbog čega se ribe potpuno “napušu”, a oči im pri tom mogu iskočiti. Bolest je poprilično opasna i teško se tretira. Bolje opcije su primjerice mehanička ozljeda oka (tu nema pomoći, ali ni daljnje opasnosti) te problemi s očima izazvani neadekvatnim fiziološko-kemijskim sastavom vode. Poznato je da višak amonijaka i “njegovih” spojeva može izazvati slične probleme.

S obzirom na to da riba normalno pliva i prihvaća hranu, sklon sam vjerovati da je problem izazvan bilo mehaničkom ozljedom ili kvalitetom vode. Postoji i opcija da je problem uzrokovan invadiranošću metiljima koji ribu koriste kao međudomaćina, a jedan od razvojnih stadija metilja se odvija u oku ribe.


Kako na osnovu Vašeg opisa nisam u mogućnosti postaviti preciznu dijagnozu, na Vama je da prosudite o čemu je zaista riječ.  U ranije objavljenom odgovoru Akvaristika za početnike - osnove o "slaganju" i održavanju akvarija možete pronaći detaljnije informacije o pravilnom održavanju akvarija, kako biste sa sigurnošću mogli otkloniti sumnju na bolest izazvanu neadekvatnim fizikalno-kemijskim uvjetima u akvariju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr