Povratak

Promjene u boji i izgledu izmeta ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam ribicu pajčolanku i u zadnje vrijeme joj se promjenila boja izmeta, sad je neke blijedocrvenkaste boje, s bijelim vrhovima pa me zanima da nije neka bolest ili tako nešto? Hranimo je klasičnom hranom za ribice, ali do sada nije bilo problema. Nikola

O: Promjene u izmetu riba mogu nastati zbog promjene hrane, izgladnjivanja, endoparazita, bakterijskih infekcija ili usred doživljenog stresa.

Postoji više vrsta endoparazita u riba. Kod infestacije Hexamitom (najčešće kod ciklida) izmet je srednje debljine sluzav i dug po nekoliko centimetara, a sama ribica odbija hranu. Kod infestacije parazitskim crvima i nekim protozoama izmet je tanak, mliječno bijele boje, ribice normalno jedu, ali sa vremenom mršave i propadaju. Postoji još i crvi čiji prednji krajevi vire iz anusa i vidljivi su golim okom.

Nešto više o promjenama u izmetu i infestaciji Hexamitom možete pročitati u odgovorima mojih kolega, pod sljedećim naslovima:

Promjene u izmetu i endoparaziti / Transport (prijevoz) riba

Bijeli sluzavi izmet kod riba / Hexamita

Kod ribica je isto tako bitno napomenuti da će većina ribica imati istu boju izmeta kao što je boja hrane kojom se hrane.

S obzirom na to da je vrlo teško zaključiti o čemu bi se moglo raditi samo po opisanim simptomima, mogu Vam preporučiti upotrebu preparata širokog spektra djelovanja (npr. Multicure od Easy life) te upotrebu vitaminskih dodataka za vodu kao pomoć u liječenju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr