Povratak

Promjene u izmetu i endoparaziti / Transport (prijevoz) riba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije godinu i pol dana, kupila sam dvije ribice, vrsta pajčolanke. Smještene su u akvariju s filterom, voda im se mijenja svakog 4. dana. Hranim ih jednom dnevno, plivaju, živahne su. No, u zadnje vrijeme probava srebrne ribice je nikakva. Nije klasična, da izmet padne na dno, već gotovo prozirne boje, kao prozirni mjehurići/kuglice koji cijeli izmet drže na površini vode. Primijetila sam da je ta srebrna ribica gotovo za trećinu manja od zlatne, manje jede jer je zlatna zainteresirana za hranu kao i prije, dok je srebrna zaobiđe. Nikakav stres nije nedavno imala osim kraćeg putovanja u srpnju, a ovaj problem je nastao prije mjesec i po, dva. I više zbilja ne znam što da uradim jer ona tu sluz i niz peraje pušta, i kroz probavu kao kuglice, mjehuriće... Drugo pitanje vezano je za transport, kako ribice najbolje opremit za put Zagreb - Split? Selidba je u pitanju.

Doista puno hvala za izdvojeno vrijeme i unaprijed hvala na odgovoru,

Jelena


O: Prema opisanome bih rekao da su u pitanju endoparaziti (gastrointestinalni trakt).

Kada spominjemo endoparazite učestalo je nekoliko vrsta nekoliko vrsta, a ribe na svaku vrstu parazita reagiraju izmetom drugačije boje i konzistencije. Kada se radi o infestaciji Hexamitom, ribe (najčešće ciklidi) ispuštaju srednje debel sluzavi izmet, dug po nekoliko centimetara. Bitno je napomenuti da ribe infestirane Hexamitom odbijaju hranu, za razliku od primjerice infestacija parazitskim crvima i nekim protozoaka kod kojih je karakterističan tanak mlječno bijeli izmet, a ribe uzimaju hranu, no s vremenom vidno mršave i propadaju. Treća vrsta parazita su također crvi, čiji prednji krajevi vire iz anusa i vidljivi su golim okom.

Također, promjene u konzistenciji izmeta su moguće kada je riba pod stresom, ali to vjerojatno nije slučaj kod Vas jer ste i sami naveli da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih značajnih promjena u držanju riba.

Budući da ste naveli da ribica pojačano luči sluz, postoji i sumnja da su u pitanju bakterijske infekcije. Ukoliko je riba u lošijoj kondiciji te pod stresom zbog parazita, lako je moguće da zbog pada imuniteta dođe do bakterijskih infekcija. Bakterijske infekcije su često posljedica loše kvalitete vode, što uzrokuje stres kod riba, a kao posljedica dolazi do opadanja imuniteta, što omogućava različitim uzročnicima bolesti da lakše djeluju.

Kako ste naveli nekoliko simptoma koji su vrlo kompleksne prirode, teško je postaviti preciznu dijagnozu i odrediti tretman. Ono što mogu preporučiti (s obzirom na to da ne znamo točan uzrok promjena) jesu preparati širokog spektra djelovanja poput Multicure (Easy life) i sličnih preparata.

Po pitanju selidbe na relaciji Zagreb – Split,  smatram da zdrava riba u dobroj kondiciji može bez ikakvih problema podnijeti takav transport (najviše 6 h od vrata do vrata ne bi trebao biti problem). Ribe je najbolje transportirati u plastičnim vrećicama sa zaobljenim rubovima. Bitno je paziti da se za vrijeme transporta voda previše ne ohladi ili zagrije pa je dobro vrećicu staviti u kutiju izoliranu primjerice stiroporom. Ukoliko se radi o dužem transportu, u vrećicu se može staviti malo zeolita koji će vezati amonijak, a mogu se dodati i oxytilen tablete koje će postepeno obogaćivati vodu kisikom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr