Povratak

Propadanje akvarijske biljke koju gricka kozica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam akvarij od 300l i unutra su biljke i sve je funkcioniralo dobro do nedavno. Primjetio sam na biljki crvenih listova, biljka se zove alternanthera rosaefolia kao da propada kao da joj fali nešto, ali sam se jutros iznenadio prije nego se upalilo svitlo. malo sam promatrao i uocio kozicu yamato da je jede, druge biljke su sve ok. Pa me zanima šta bi trebao učiniti da kozice odbijem od biljke? Da li bi bilo dobro da ubacim tableticu ili kakvu salatu obarenu? Unaprid se zahvaljujem i nadam se da če te mi brzo odgovoriti. Marino

O: Iz opisanog teško je reći propada li biljka zato jer ju kozica jede ili samoj biljci nešto nedostaje. Naravno, ukoliko su ispunjeni svi uvjeti što se tiče rasvjete i kvalitete vode, a kako ne navodite da su druge biljke u problemu, pokušajte sljedeće.

JBL NovoPrawn hrana za škampe je hrana u perlicama za manje škampe. Grickanje bilja teško možete u potpunosti spriječiti, ali možete na ovaj način pokušati dovesti pod kontrolu. Specijalno dizajnirana perlica veličine od 2-3 mm promjera, sadrži 5% spirulina algi te visoku količinu celuloze, esencijalnih za izgradnju oklopa. Ovo bi trebalo biti dovoljno da zadovolji potrebe kozice te ukoliko se propadanje biljke nastavi, onda postoji mogućnost da samoj biljci nešto fali.

Moguće je u tom slučaju pokušati s određenim gnojivima, mikroelementima, CO2 ili ispitati samu kvalitetu vode. Tada bi bilo dobro staviti prihranu za biljke, neko jednostavno sredstvo u tekućem obliku, poput Easy life – Profito. Riječ je o koncentriranom, potpunom gnojivu za biljke koje sadrži željezo, kalij, mangan i druge važne sastojke, te ne sadrži nitrate i fosfate. Ukoliko se pojave promjene na biljkama, odnosno ukoliko počinju mijenjati boju u žuto, trunuti listovi i slično, dobro bi bilo početi koristiti preparat EasyCarbo, od istog proizvođača, a riječ je o gnojivu za akvarijsko bilje na bazi ugljika. Za rast bilja također je presudna rasvjeta, pH te tvrdoća vode. Nedostatak CO2 je čest uzročnik loše kvalitete bilja. U dobro osvjetljenim akvarijima s brzorastućim biljem potrebe za ugljikom mogu biti velike. Kako bi se spriječio problem potrebno je osigurati CO2 iz plinskog cilindra ili tekući ugljik, već spomenuti EasyCarbo, tekući izvor CO2 za akvarijsko bilje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr