Povratak

Puž jabučar (Ampullariidae Pomacea)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Na koji se  način u 60-litarskom akvariju najlakše mogu razmnožavati puževi jabučari? Naime, da li oni za razmnožavanje zahtijevaju posebne uvjete? Ivek

O: Puž jabučar zbog pripadnosti porodici Ampullariidae, još se naziva i Ampularis. Porodica Ampullariidae, nastanjuje suptropske i tropske predjele svih kontinenata, ali samo u Australiji se nalazi kao uvezena vrsta. Puževi iz porodice Ampullariidae se dijele u nekoliko vrsta i to Asolene, Felliponea, Marisa i Pomacea koje nastanjuju južnu i centralnu Ameriku i južni dio SAD-a te Afropomus, Lanistes i Saulea nastanjuju Afriku, dok je vrsta Pila rasprostranjena i u Africi i Aziji.

Puž jabučar (Ampullariidae Pomacea) se najčešće drži u akvarijima, on je amphibija i ujedno jedna od najvećih vrsta slatkovodnih puževa, koja većinu vremena provodi pod vodom, dok na kopno izlazi rijetko. Može udisati kisik iz vode ili atmosferski zrak jer su mu dišni organi organizirani kao kombinacija škrga i pluća pa se često može vidjeti kako puž prilijepljen za akvarijsko staklo skida alge dok mu dišni sifon izviruje iznad površine vode. Ova mu prilagodljivost omogućava izlazak na kopno radi potrage za hranom ili radi polijeganja jajašaca.

Jajašca polaže u obliku kalcificiranih grozdova, čija boja ovisi o podvrsti puža, pa tako može biti bijele, žućkaste, narančaste, roza ili čak zelene boje. Iz jajašaca se liježu umanjeni primjerci puževa. Inkubacija ovisi o vrsti puža, temperaturi i vlazi okoliša.

U slučaju vrste Pomacea, inkubacija jaja traje tri tjedna.

Pomacea se u prirodi može naći u barama, jezerima i riječnim tokovima južne i centralne Amerike, nije zahtjevna vrsta po pitanju kvalitete vode pa čak ni temperature, stoga je potrebno izbjegavati bacanje ovih organizama u vodotokove jer se vrlo brzo razmnožavaju i vrlo su invazivna vrsta.

Za razliku od ostalih vrsta puževa koji su hermafroditi (dvospolci), jabučari to nisu i razlikuju se po spolu. Spolne razlike uočljive su samo u trenucima kada puž klizi po akvarijskom staklu. Sa lijeve srane iznad škržnog otvora mužjak ima razvijen spolni organ (penis), koji djelomično prekriva škržni ulaz. Razlikovanje po obliku kućice i broju spirala na kućici nije moguće, kako se često misli.

Za razmnožavanje puževa iz spomenute porodice nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti osim prisutnosti mužjaka i ženke. Tvrdoća vode nije određena, ali tvrđa voda pogoduje razvoju kućice dok bi pH trebao biti 6,8-7,5, a temperatura vode 22-26°C.