Povratak

Puževi u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Na neki način unio sam male smeđe puževe u akvarij i s njima se borim već godinu dana. Prava su napast za biljke. Dva puta sam već "presložio" cijeli akvarij, ali se opet od nekuda pojave. Tretirao sam vodu nakoliko puta sa SERA preparatom protiv puževa, ali bez uspjeha. Prokuhavao sve krute dijelove akvarija (drvo, šljunak i kamenje), i opet bez rezultata. Molim za pomoć. Kako ih se riješiti? Miroslav

O:  Puževe ili njihova ste najvjerojatnije unijeli nedezinficiranim biljem, odnosno neprokuhanim šljunkom ili opremom.

Puževi su dvospolci (osim puža jabučara, koji je odvojenog spola) i vrlo se brzo razmnožavaju. Čest su problem u akvariju, jer najčešće stradava bilje. U Pet centru je odnedavno lansiran novi preparat pod nazivom Dajana Pet Molucid, pa je moguće da puževi nisu razvili rezinstenciju na taj preparat. Dozira se u količini od 5 ml na 50 litara vode.

Svakako Vam savjetujem ponovno "rasformiranje" akvarija, krute dijelove akvarija prokuhati, a bilje i mekane dijelove natopiti u bagoj otopini hipermangana i ostaviti 15 minuta. Osim navedenoga moguće je i mehaničko odstranjivanje, pomoću obarenog lista špinata. Ovakav list špinata je vrlo privlačan za puževe, pa vrlo brzo nakon što ga stavimo u akvarij dođu na njega i na taj način ih povadimo van. Mana ovoj metodi je, što ćete vjerojatno danima morati ponavljati postupak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr