Povratak

Rashlađivanje akvarija za vrijeme vrućina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam problem sa temperaturom u akvariju. Akvarij je inače veličine 55l i sve je bilo u redu do prije dva dana kada su počele ove nesnosne vrućine,temperatura je skočila sa 26 na 30, iako sam smanjila grijač na 22 i dalje temperatura ne opada. Da li trebam isključiti grijač skroz i koji je najbolji način da rashladim vodu? Bojim se da mi ribice ne uginu, zato vas molim da mi date neka uputstva jer sam nova u ovome, imam akvarij tek 7 mj, a ovo nam je prvo ljeto. Molim vas da mi što prije odgovorite, unaprijed vam zahvaljujem. Btw i prije ste mi puno pomogli pa se nadam da ćete i ovaj put. Lijep pozdrav,
Ana

O: Porastom temperature okoline logično raste i temperatura vode u akvariju. To je problem koji nije lako riješiti.

Najbolje rješenje je imati ujednačenu temperaturu okoline (klimatizirana prostorija). Ukoliko to nije moguće, a temperatura raste do ekstremnih granica, akvarij možete hladiti s bocom vode koju ste prethodno zamrznuli. Takvu bocu uranjate u akvarij što moguće bliže najačem protoku vode kako bi se temperatura spuštala što ujednačenije. Pozornost treba obratiti na to da se temperatura nikada ne smije naglo dizati ni spuštati. Promjena temperature mora ostati u granicama od pola stupnja na sat i ne više od dva stupnja na dan.

Ribe lakše podnose visoke ili niske temperature ako je rast odnosno pad temperature postepen. Nagle promjene izazivaju šok pa se kod gore navedene metode mora paziti da ne dođe do naglog pada temperature.

Ukoliko je grijač ispravan, nije ga potrebno isključivti jer on na sebi ima ugrađen regulator koji ga isključuje kada je temperatura viša od podešene.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr